Tja Hrvati zaidejo le, ko okopavajo krompir

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slovenci ne vidijo morja, ampak kolesarijo, Italijani razbijejo apartma, Poljaki se vedno izgubijo, Čehi pa so prvaki v pridobivanju opeklin.
Oglej si celoten članek

"Če na dopust na Hrvaško pride Slovenec ali Avstrijec, je bodisi na kolesu bodisi z avtomobilom, na katerem je pet ali šest koles. Ne boste ga videli na morju, ampak na zapuščenih poteh, ki jih domačini uporabljajo le, ko gredo okopavat krompir. Avtomobilu se ne umakne in pride na vrh prvi. Od pol litra vode, ki jo ima s sabo, so mu ostali štirje decilitri, ki vam jih ponudi, ker vam v vozilu ne dela klimatska naprava."

Tako o tem, kako slovenske turiste vidijo Hrvati, v zapisu na Facebooku piše hrvaška pisateljica Dada Batinić. Zapis je hitro razširil po spletu, prevedli pa so ga tudi v angleščino in ga objavili na Redditu, saj piše tudi, kaj si Hrvati mislijo o turistih drugih nacij.

Italijani znajo le en angleški stavek

Italijani naj bi tako vedno Hrvate najprej vprašali, ali govorijo angleško. Ko jim pritrdijo, je to pravzaprav vse, kar razumejo v tem jeziku. So glasni in apartma popoloma uničijo, zato ga mora lastnik pred oddajo drugemu gostu ponovno urediti.

Bosanci so najbolj mirni gostje in v avtu vedno pripeljejo eno osebo več, kot je dovoljeno. Kako jim uspe prečkati mejo, ni jasno. Ko parkirajo, so nasmejani, kakor da niso potovali pet, šest, sedem ali osem ur v najhujši vročini. Rezervirajo za sedem dni, a ker ves denar potrošijo že drugi dan se nesrečni odpravijo domov. Ker pa so vam tako prirasli k srcu, jim pet dni bivanja prispevaš gratis.

Poljaki se izgubijo, Čehi opečejo

Poljaki se vedno izgubijo, še posebej na poti do nudistične plaže, za katero povprašajo le zato, da bi se ji izognili. Zvečer se vrnejo s fotografijami pastirjev s kozami, deset kilometrov stran od kraja, kamor ste jih poslali. Če jih ogovorite, se neumno smehljajo in razbijejo polovico apartmaja. Čehi poznajo vse najcenejše trgovine v mestu in vse brezplačne prireditve. Čehinje rade pokažejo prsi, Čehi pa pivske trebuhe, pri tem pa tekmujejo, kdo bo prvi dan bolj opečen od sonca. "Ko odidejo, vam je žal, a nič zato, saj jih boste še videvali. Njihova hčerka se bo namreč poročila z vašim sorodnikom," piše Batinićeva.

Nemci bodo vedno prišli v soboto točno ob deseti uri, ne glede na to, ali bo cesta zaprta zaradi burje ali je na njej gneča. Gostitelji se morajo do njih obnašati kot uradniki in spoštovati hišni red. "Ko odidejo, oddate apartma Američanom, da se energije ponovno uravnotežijo," pravi Batinićeva. Na živce vam stopijo že na postaji, za Hrvaško pa so prvič slišali, ko so igrali družabno igro.

Hrvati z 20 let starimi apartmaji

Avtorica je v svojem zapisu kritična tudi do gostiteljev, saj oddajajo apartmaje, ki jih niso prenovili že najmanj 20 let, kljub temu pa iz turistov molzejo denar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 19:20 1. Julij 2015.

    E jest jih ne :) jih pa precej pustim pri nas, je naše morje majhno ampak je le naše.<br /><br …

  • 14:11 1. Julij 2015.

    tebe tvoj JJ lahko odpelje v Trento

  • 13:02 1. Julij 2015.

    Sta pa tu tudi dve vrsti počitnic-tiste z letalom se vsekakor razlikujejo od teh, na katere se popelješ z avtom. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.