To je največji nateg pri dragih telefonih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Če ste za več pomnilnika na telefonu plačali sto ali dvesto evrov, so vas nategnili.
Oglej si celoten članek

Gigabajte pomnilnika hitro zapolnimo s fotografijami, videi, aplikacijami, glasbo, njihovo neprestano brisanje pa je nadležno, zato se večina odloči za večji pomnilnik. 

Pri tem pa proizvajalci mobilnih telefonov mastno služijo, saj imajo pri večjem pomnilniku kar 85-odstotno maržo, to pa velja za Apple, Samsung, LG in Motorolo, ki so v ZDA glavni na trgu, poroča CNN. 

Stane jih 40 evrov, zaračunajo pa 180

16 GB pomnilnika Apple stane 6,80 evra, 32 GB v Galaxy 6 stane Samsung 13 evrov. To pomeni, da je upravičena razlika v ceni med osnovnih modelom iPhona s 16 GB podatkov in tistega z 128 GB prostora za podatke približno 48 evrov, v trgovini pa je dvesto dolarjev dražji. 

Pri Samsung Galaxy S6 je še huje. Razlika med osnovnim modelom (32 GB) in najboljšim s 128 GB pomnilnika Samsung stane 40 evrov, kupcu pa zaračunajo 180 evrov več. 

Nihče od omenjenih proizvajalcev za CNN ni želel podati komentarja. 

Kako udariti nazaj?

1) Naredite kopijo fotografij. Uporabite lahko Google Photos, ki sicer fotografije zmanjša, a je brezplačen.

2) Glasbo prenašajte sproti. Namesto shranjevanja glasbenih datotek na telefon izkoristite t. i. streaming, ko glasbo sproti pretakate na telefon. Bodite pozorni na omejitev prenosa podatkov! Poskusite Google Play Music Manager ali Amazon Cloud Drive, ki omogoča prenos vse glasbe v oblak, glasbo pa lahko pretakate tudi z brezplačnih servisov kot sta Spotify ali Pandora.

3) Izkoristite shranjevanje v oblaku. Ponuja ga DropBox, Google Drive, Microsoft OneDrive ali Apple iCloud.

4) Počistite telefon. Zbrišite nepotrebne datoteke.

5) Kupite telefon, ki ima režo za SD kartico. Micro SD kartica velikosti 128 GB stane kakšnih 54 evrov. Ni sicer tako hitra ali odporna kot mobitelov pomnilnik, a za fotografije in posnetke je povsem dovolj dobra, svetuje CNN. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 13:40 16. Avgust 2015.

    Ma kateri debil je pa ta članek napisal?

  • 12:51 16. Avgust 2015.

    ne sam tega..tudi tistega od včeraj in predvčeraj..vsi so isti, v točno določenem namenu ..

  • 12:24 16. Avgust 2015.

    Kredibilnost tega članka je pa v 0. najprej točno se pozanimaj kaj je pomnilnik in kaj spomin.<br />Glasbo prenašat sproti.... …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.