To je posel, ki trenutno cveti

Foto: Ehrana
Foto: Ehrana
V času, ko restavracije ne smejo sprejemati gostov in se ljudje zaradi vladnih ukrepov po večini zadržujejo doma, je obstoj mnogih odvisen od dostave hrane na dom.
Oglej si celoten članek

Ni malo restavracij v Sloveniji, ki so zaradi epidemije na robu propada. Nekatere so že zaprle svoja vrata, druge vztrajajo. Živijo zgolj s pomočjo dostave hrane na dom, ki po pričevanju dveh glavnih ponudnikov; Ehrane in Wolta, ta čas cveti.

Na Ehrani, ki združuje že več kot 400 ponudnikov s hrano v 33 različnih krajih po vsej Sloveniji, že od časa prve karantene beležijo ogromen porast naročil. Te dni jih sprejmejo več tisoč na dan. Zaradi tega so morali že marca okrepiti svojo ekipo dostavljalcev, ki se je kar potrojila. Povedo tudi, da za tovrstno delo, ki omogoča plačano rekreacijo oziroma trening, vlada ogromno zanimanja, zlasti med športnimi entuziasti.

"Nismo sami krivi" Kritično do vlade, napoved odpuščanj

Za razliko od prvega vala je vse več povpraševanja tudi za priključitev na njihov portal s strani podjetij. Medtem ko se je v prvem valu več restavracij odločilo začasno zapreti svoja vrata, jih sedaj večina vztraja in poskuša z dostavo. "Situacija za gostince ni enostavna, vendar se ne predajo in po najboljših močeh poskušajo z dostavo nadoknaditi izgubo ter ohraniti delovna mesta," dodajo pri Ehrani, kjer gostincem poskušajo pomagati tudi sami. Zato so več sredstev namenili oglaševanju in uvajajo akcije brezplačnih dostav, s katerimi želijo gostincem priskrbeti čim več naročil.

Foto: Wolt Wolt Ker je drugi največji ponudnik za dostavo hrane v Sloveniji – Wolt v Sloveniji začel delovati septembra lani, trenutno primerjava uspešnosti z lanskim letom še ni možna. Potrdijo pa lahko, da so v tem času zaznali še večji porast uporabnikov kot ob prvem valu. To povezujejo "s prihodom hladnejšega obdobja, ko povpraševanje po naročanju dostave vedno naraste".

Trenutno dostavljajo zgolj v Ljubljani in v Mariboru, kjer je aktivnih že več kot 330 ponudnikov. Ker številke ponudnikov in uporabnikov vsak dan naraščajo, do konca leta pričakujejo še dodatno širitev ponudbe v nekatera druga slovenska mesta. V obdobju prvega vala so na novo dodali 60 restavracij, v zadnjih dveh tednih celo več kot 70.

Opažajo, da so se restavracije na drugi val zelo dobro pripravile. "Ob začetku prvega vala so se restavracije znašle pred ogromnim izzivom, saj so prvič v zgodovini morale zapreti svoja vrata. Vendar so kaj kmalu svoja vrata ponovno odprle za dostavo in osebni prevzem. Svoje procese so dodobra optimizirali že v času prvega vala, sedaj pa so naredili ogromen preskok tudi na področju ponudbe in promocije," omenijo pri Woltu, kjer jim na pomoč priskočijo tudi sami. Tako kot njihov glavni konkurent so vse marketinške moči usmerili v promocijo dostave, pri tem pa jih v vseslovenski kampanji pomagajo t. i. spletni vplivneži s pozivi na družbenih omrežjih. 

"Preden so ukrepi stopili v veljavo, smo pripravili poseben paket podpore za restavracije, ki poleg brezplačne dostave omogoča tudi izplačila prometa dvakrat na teden, hkrati pa smo izničili provizijo pri vseh naročilih z osebnim prevzemom," še omenijo.

intervju "Katastrofa smo, narod, ki se strada"

Zaradi ogromnega povpraševanja po dostavi ostalih produktov so ponudbo razširil tudi na izdelke iz živilskih trgovin, pekovske dobrote, slaščice, alkoholne pijače, maloprodajne ponudnike. Če so si uporabniki lahko marca na dom naročili zgolj jedi, si lahko sedaj tudi moko, žarnice, produkte za nego otrok, elektroniko, izdelke za živali in celo pralno masko. "V prihodnosti nameravamo dodati tudi večje ponudnike večjih živilskih trgovin, kozmetike, perila in elektronskih pripomočkov. Zaradi same priročnosti dostave, število naročil tovrstnih izdelkov vseskozi raste,"  podajo odgovor na vprašanje, kakšno zanimanje vlada za omenjene izdelke, pri Woltu.

Tudi po policijski uri veliko dela

Če je bilo sprva rečeno, da dostava hrane po 21. uri ne spada med nujne dejavnosti in nekaj časa ni bila dovoljena, je sedaj drugače. Zanimalo nas je, če se dostavljalci v tem času vseeno soočajo s kakšnimi preprekami. Odgovor obeh sogovornikov je bil negativen.

V tem času so dostavljalci polno zaposleni, kot povedo pri Ehrani, so bila večerna naročila zelo priljubljena že pred uvedbo policijske ure, še posebej v petek in soboto. Dodajo, da je pri določenih ponudnikih po novem možno dostavo naročiti celo do treh zjutraj.  Polne roke dela imajo v nočnih urah tudi pri Woltu, med drugim dostavljajo tudi na zdravstvene in policijske oddelke ter tja kjer, se opravljajo nujna dela.

Kljub resnosti situacije pa so nam pri Woltu zaupali tudi informacije o ne najbolj navadnih naročilih. Mnogi uporabniki namreč na izjemno iznajdljiv način presenetijo svoje prijatelje, ki bodisi praznujejo rojstni dan bodisi dobijo novega družinskega člana ali doživijo poslovni uspeh. Presenetijo jih s torto, s steklenico vina ali pa z njihovo najljubšo jedjo iz restavracije. "Nemalokrat prejmemo tudi video vsebine in naši dostavljavci rojstnodnevno dostavo popestrijo s pevskim vložkom Vse najboljše," smeje povedo. In sklenejo: "Opažamo, da so ljudje v tem času razvili nove navade in verjamemo, da bodo tiste, ki nam bistveno olajšajo življenje, tudi ostale."

Rahljanje ukrepov Dodatni stroški, več dela, manj prihodkov

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 06:00 17. November 2020.

    Wolt je tako agresiven z reklamo da se mi gabi. Ne poklicem jih za nic na svetu. Na sreco mnoge …

  • 19:51 16. November 2020.

    Šele sedaj sevidi dasmo popolnoma nesposobni za preživetje dobro dasmo na podeželju kjer imamo vsega dovolj brez pokvarjene dostave.

  • 19:29 16. November 2020.

    5 evrov gratis za prvo wolt dostavo: https://www.bolha.com/prehrana-podarim/podarim-5-evrov-wolt-promo-koda-oglas-4950513

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.