To je razlog, da kuhančka ne bodo točili v keramične skodelice

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na Dunaju na stojnicah uporabljajo keramične skodelice. Zakaj ne tudi v Ljubljani?
Oglej si celoten članek

"Čas bi bil za razmislek o sprejetju prakse, ko se plastični kozarci na stojnicah s kuhanim vinom in drugo pijačo nadomestijo s keramičnimi skodelicami, za katere stranka plača akontacijo, ki pa jo dobi vrnjeno, ko vrne skodelico," med pobudami meščanov piše Ljubljančan. "To je uveljavljena praksa v Avstriji - na Dunaju stranka poleg cene pijače plača še 4 evre uporabnine, zato je v njenem interesu, da skodelico vrne (če je ne, pa ima prodajalec kompenzacijo za novo skodelico). Tako se ne proizvajajo nepotrebne plastične smeti."

Težava s pomivanjem

Pri Turizmu Ljubljana pojasnjujejo, da so o tovrstni rešitvi že razmišljali in jo tudi v praksi izvedli pred nekaj leti. "Žal smo se soočili s problemom pomivanja," pojasnjujejo pri Turizmu Ljubljana in dodajajo, da je najbližja pomivalnica, ki bi ustrezala predpisom in standardom na Dunaju preveč oddaljena. "Ker gre pri izvedbi sejma za veliko število najemnikov, je logistika ravnanja s keramičnimi skodelicami povzročala veliko težav. Naj omenimo še, da gostinske hišice nimajo tekoče vode in odtoka."

Foto: Profimedia Keramični lončki na božičnem trgu na Dunaju

Standardi za lončke

Dodajajo, da se zavedajo, da plastika nikakor ni primerna, zato je eden od pogojev sodelovanja na prazničnem sejmu uporaba papirnate, kartonske ali lesne embalaže oziroma embalaže iz biološko razgradljive plastike po standardu SIST EN 13432/EN 14995.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 19:49 15. December 2019.

    Če bi tale vaše škrabalo od I.H. vedelo , da je ZAKONOM v SLO PREPOVEDANO streči na javnih prireditvah v …

  • 15:22 15. December 2019.

    Slovenci ste pač slovenci in boste zavedno ostali tam kjer ste pridite si v graz al pa na dunaj pogledat …

  • 09:58 15. December 2019.

    tudi tam, kjer bi bilo to izvedljivo, inšpektorji prepovedo uporabo steklene embalaže. Na primer na vseh prireditvah ( recimo gasilskih …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.