Slovenija
6255 ogledov

To je razlog, da kuhančka ne bodo točili v keramične skodelice

Keramični lončki na božičnem trgu na Dunaju Profimedia
Na Dunaju na stojnicah uporabljajo keramične skodelice. Zakaj ne tudi v Ljubljani?

"Čas bi bil za razmislek o sprejetju prakse, ko se plastični kozarci na stojnicah s kuhanim vinom in drugo pijačo nadomestijo s keramičnimi skodelicami, za katere stranka plača akontacijo, ki pa jo dobi vrnjeno, ko vrne skodelico," med pobudami meščanov piše Ljubljančan. "To je uveljavljena praksa v Avstriji - na Dunaju stranka poleg cene pijače plača še 4 evre uporabnine, zato je v njenem interesu, da skodelico vrne (če je ne, pa ima prodajalec kompenzacijo za novo skodelico). Tako se ne proizvajajo nepotrebne plastične smeti."

Težava s pomivanjem

Pri Turizmu Ljubljana pojasnjujejo, da so o tovrstni rešitvi že razmišljali in jo tudi v praksi izvedli pred nekaj leti. "Žal smo se soočili s problemom pomivanja," pojasnjujejo pri Turizmu Ljubljana in dodajajo, da je najbližja pomivalnica, ki bi ustrezala predpisom in standardom na Dunaju preveč oddaljena. "Ker gre pri izvedbi sejma za veliko število najemnikov, je logistika ravnanja s keramičnimi skodelicami povzročala veliko težav. Naj omenimo še, da gostinske hišice nimajo tekoče vode in odtoka."

Keramični lončki na božičnem trgu na Dunaju | Avtor: Profimedia Profimedia

Standardi za lončke

Dodajajo, da se zavedajo, da plastika nikakor ni primerna, zato je eden od pogojev sodelovanja na prazničnem sejmu uporaba papirnate, kartonske ali lesne embalaže oziroma embalaže iz biološko razgradljive plastike po standardu SIST EN 13432/EN 14995.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Žurnalček 19:49 15.december 2019.

    Če bi tale vaše škrabalo od I.H. vedelo , da je ZAKONOM v SLO PREPOVEDANO streči na javnih prireditvah v trdih embalažah- steklovina , glina , porcelan , plastika - ne bi napisal takšnega idiotskega članka !

  • evelux 15:22 15.december 2019.

    Slovenci ste pač slovenci in boste zavedno ostali tam kjer ste pridite si v graz al pa na dunaj pogledat kako se streže stvarem....

  • stinger 09:58 15.december 2019.

    tudi tam, kjer bi bilo to izvedljivo, inšpektorji prepovedo uporabo steklene embalaže. Na primer na vseh prireditvah ( recimo gasilskih veselicah) ki jih ni malo, je strogo prepovedano prodajati vino in pivo v steklenicah in seveda brezalkoholne pijače tudi. In ...prikaži več bog ne daj, da inšpektor vidi vrček za pivo ali kozarec...razultat je vsakič kamion odpadne plastike.. menda zaradi varnosti udeležencev...