To je razlog, da nekatere trgovine danes niso odprle vrat

Foto: Anže Petkovšek odprtje trgovin BTC Foto: Anže Petkovšek odprtje trgovin BTC Foto: Anže Petkovšek odprtje trgovin BTC Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko Vrste za hitro testiranje
Večja gneča zaradi hitrega testiranja kot zaradi na novo odprtih trgovin.
Oglej si celoten članek

V skladu s četrtkovo odločitvijo vlade so danes v šole odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako so znova odprli vse vrtce. Poleg prodajaln in storitev, ki so že lahko imele odprta vrata, so danes ponovno začele obratovati še številne druge prodajalne in storitve, ki bi sicer lahko vrata odprle že v soboto, a so zaradi praznikov in obveznega testiranja zaposlenih odprtje prestavile na današnji dan.

Katere trgovine in storitvene dejavnosti sploh lahko obratujejo?

Odprte so lahko vse trgovine s površino do 400 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga ter tudi vse servisne delavnice do te velikosti (ob predpostavki, da imajo zaposleni negativen izvid testa na covid-19). Po vsej državi, torej tudi v regijah, kjer doslej to ni bilo dovoljeno, se dodatno odprejo tudi specializirane trgovine z otroškim programom.

Dovoljene so storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege, če ne gre za frizerske salone ali medicinsko pedikuro oz. manikuro, individualno strokovno oz. poslovno izobraževanje in usposabljanje ter storitve salonov za nego živali, kjer pa morajo poleg zaposlenih negativni test predložiti tudi potrošniki.

Slovenija Od danes dalje nova pravila: Vse to se odpira

V številnih dejavnostih, ki so po vsej državi odprte že zdaj, bo redno tedensko testiranje zaposlenih obvezno od petka. Med temi so poleg trgovin z otroškim programom še živilske prodajalne, pa tudi prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, tržnice ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže. O novem sproščanju ukrepov bo vlada odločala jutri na osnovi števila potrjenih okužb v zadnjih sedmih dneh. Kot kaže, pa se pozitiven trend upadanja epidemije na srečo nadaljuje, pogoje za prehod v oranžno fazo smo že izpolnili.

Dolge vrste za testiranje, nekateri zaradi njih niso mogli odpreti vrat

A vsi vendarle niso odprli svojih vrat, pa čeprav bi jih po odloku lahko, saj sploh niso prišli na vrsto za hitro testiranje.

Tudi pevec Omar Naber je na spletu delil posnetek, iz katerega je razvidno, da številni zaposleni čakajo na hitre teste v dolgih vrstah. 

Da zaradi velikega navala niso prišli na vrsto za testiranje, so sporočili tudi iz Zlatarnice.

xxx

Na težave so opozorili tudi pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Trgovinski zbornici Slovenije (TZS). Kot so opozorili v OZS, se zaradi težav z razpoložljivostjo testov nekateri zaposleni niso mogli testirati, zato njihovi delodajalci niso mogli zagnati dejavnosti. Povpraševanje po testih je ogromno, zato je podobne težave pričakovati tudi v prihodnje, so prepričani.

Kdo bo plačal?

V zbornicah opozarjajo tudi na nejasnost glede kritja stroškov testiranja, ki posebej za podjetja z večjim številom zaposlenih niso majhen zalogaj. Glede na napovedi vlade na sredinem sestanku s predstavniki gospodarskih zbornic v OZS pričakujejo, da jih bo krila država - tudi za testiranja minuli konec tedna. Smiselno bi bilo, da vlada to uredi v devetem protikoronskem zakonu, menijo. Tudi v TZS poudarjajo, da so predstavniki vlade zagotovili kritje teh stroškov.

Na gospodarskem ministrstvu so danes zagotovili, da si prizadevajo za sofinanciranje testiranj za delodajalce. Kot so spomnili, se je državno sofinanciranje po sedmem protikoronskem zakonu izteklo, a si prizadevajo za dodatna sredstva za pomoč. V okviru sedmega protikoronskega zakona so bili delodajalci upravičeni do enkratne pomoči za izvedbo hitrih testov v višini 40 evrov na zaposlenega.

Delodajalci morajo testiranje zagotoviti sami

Delodajalci morajo sami zagotoviti teste, in sicer v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu. Za testiranje se podjetja lahko dogovorijo tudi z drugimi izvajalci zdravstvene dejavnosti, vključno s pooblaščenimi mobilnimi enotami, ki so objavljene na spletnih straneh ministrstva za zdravje.

Množično testiranje se bo predvidoma nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Za tiste trgovine in dejavnosti, ki so lahko obratovale do sedaj, denimo prodajalne z živili in tržnice, bo namreč testiranje zaposlenih potrebno od petka.

dezurni@zurnal24.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 21:59 15. Marec 2021.

    Finance in kredit Strinjam se, da vam pomagam pri znesku od 5.000 € do 10.000.000 € s 3% na mesec. …

  • 19:24 9. Februar 2021.

    A že testirate v anusu? Morda bo runkel kar s svojim nosom testiral, bo najbolj ziher, pa še twitko mu …

  • 19:20 9. Februar 2021.

    Brez veze odpirat za 24 ur. Golazen jih bo zaprla, še predno bodo blagajne zalaufale.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.