"To je za evropsko državo smešno"

Foto: Žurnal24 Štefan Pavlinjek (Foto: Saša Despot)
Jože Mencinger, Štefan Pavlinjek, Igor Omerza, Borut Meh, Matej Makarovič in Jože Smole so po referendumu za Žurnal24 predstavili svoje mnenje.
Oglej si celoten članek

Štefan Pavlinjek: "To je za evropsko državo smešno"
 

Kako komentirate padec referenduma?
Pričakovali smo, da bo tako. Kljub temu smo razočarani, ker smo zakon, ki je dober, delali skupaj z vlado.

Kaj to pomeni za naprej?
Nekaj bo treba narediti. Pri nas štiri ali pet ljudi, ki so na zavodu, gradi cele hiše. Pri tem obrtnikom jemljejo delo, pozablja pa se na kakovost. Narod tega sicer ne vidi, a nekaj bo treba ukreniti.

Boste še sodelovali z vlado?
Mi si želimo tudi v prihodnje sodelovati. V Sloveniji se lahko dela vse povprek in počez. Smešno je, da se to dogaja v pravni, evropski državi. Mi nismo želeli krpati sociale, ampak urediti pravno državo. Vlada bo zdaj morala sesti za mizo in ugotoviti, kako naprej.

 

Foto: Žurnal24 null

Jože Mencinger, ekonomist: "Finančni zlom? Definitivno ga ne bo!"
 

Kako gledate na padec referenduma o pokojninah?
Mislim, da so državljani zavrnili razumno ureditev. To se je zgodilo predvsem zaradi nespretnosti vlade in politikantstva opozicije.

Kaj nas čaka v bližnji prihodnosti?
Nič kaj velikega. Treba bo sprejeti dogovore, ki bodo šli po isti poti kot vse evropske države.

Torej ni govora o finančnem zlomu?
Definitivno ne. Slovenija je tretja najmanj zadolžena država v Evropi. Zaradi nesprejetja tega zakona se ne bo veliko spremenilo. Očitno se bo nadaljevalo zadrževanje pokojninske blagajne z zmanjševanjem pokojnin.

Kako pa gledate na napoved interventnega zakona?
Menim, da neke velike potrebe po tem preprosto ni, saj se letos ne bo zgodilo nič dramatičnega – verjetno se bodo javni prihodki celo povečali, saj se gospodarska aktivnost skupaj s prihodki izboljšuje. Predvsem zakona o arhivih in delu na črno sta že zdaj dovolj dobro napisana.

 

Foto: Žurnal24 null

Matej Makarovič, fakulteta za uporabne družbene študije

Kaj je znižalo udeležbo? Kako komentirate referendumske padce?
Gre za še eno v seriji izrečenih nezaupnic. Včerajšnja je najmočnejša.

Je bila volilna udeležba primerna?
Vnaprej znani izid je tisti, ki je prispeval k relativno nizki udeležbi, ki je bila povsem referendumska.

Bi morala vlada odstopiti?
Ta vlada ne more izvesti nikakršne resne reforme več. Za vse nas bi bilo dobro in korektno, da se vlada umakne, a menim, da se to žal ne bo zgodilo.

 

Foto: Žurnal24 null

Borut Meh, menedžer

Če bi se minister Svetlik bolj trudil doseči konsenz, menim, da referenduma o pokojninski reformi ne bi bilo. Ne moreš z izsiljevanjem in grožnjami doseči tistega, kar želiš.

Vlada bi se morala osredotočiti na to, da bi se sprejeti zakoni dosledno izvajali. To delo morajo prevzeti inšpektorati.


Igor Omerza, publicist

Foto: Žurnal24

Pahor nima druge, kot da gre po zaupnico, sicer v celoti izgubi legitimnost.

Ta zakon o arhivih je veljal že prej, tako da je nerazumljivo, da je vlada šla v spremembo tega zakona. S svojim vedenjem so si sami nakopali ta referendum.

 


Vlado Miheljak, Fakulteta za družbene vede

Kaj pomeni včerajšnji dan za koalicijo?

Verjetno bo ta vlada v manjšini životarila do konca. Še naprej bomo imeli status quo. Radikalnih sprememb ne bo, ker jih ne more več biti. Vprašanje je, kaj bo storil Zares.

Lahko nastopijo predčasne volitve?
Zdi se mi prav, da jih ne bi bilo. V krizi ni parlament, ampak vlada.

Ali bo etično, če ne bo odstopila?

Neetično bi bilo, če bi vse kazalo, da ne uživa zaupanja v parlamentu in bi kljub temu vztrajala.

Jože Smole, Združenje delodajalcev Slovenije

Foto: Žurnal24 null

Ministrstvo je obljubljalo, da bo povečalo inšpekcijski nadzor nad črnim delom. Tega je absolutno preveč. To se ni zgodilo.

Ne glede na nejasnosti in različna tolmačenja sosedskega dela smo mi ta zakon podprli. Vlada se mora lotiti boljšega nadzora.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.