Ljubljančanom z obvestilom za brisalci zjutraj dvignili pritisk

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Ste ga prejeli tudi vi?
Oglej si celoten članek

"To 'neokusno obvestilo' Lesnine je danes zjutraj presenetilo vse voznike, ki so parkirali na parkirnih prostorih Gorkičeve ulice v Ljubljani," je eden od odzivov bralcev na najnovejšo reklamno akcijo Lesnine, ki smo jih prejeli v uredništvo. Reklamne letake smo opazili tudi na parkiriščem pred našim uredništvom na Barjanski cesti ter prejeli več sporočil o oglaševalski akciji iz drugih koncev Ljubljane. 

Brez skrbi, niste prejeli kazni

"Oglaševalci bodo gotovo dosegli namen. Vsak, ki bo to sporočilo prejel, ga bo prebral, običajni letak navadno roma takoj v koš, " je eden od odzivov. Drugi pa pravi: "Bojim se, da bodo oglaševalci dosegli nasprotni učinek.

Letak, ki so ga pri podjetju pred otvoritvijo prenovljenih centrov zataknili Ljubljančanom za brisalce, spominja na obvestilo Mestnega redarstva, le da je namesto Obvestilo redarstva na sporočilu zapisano Pomembno obvestilo. Ko obvestilo odprete, uvodoma piše: "Brez skrbi, niste prejeli kazni, temveč priložnost za nagrado v veliki nagradni igri ob otvoritvi najsodobnejšega centra Lesnina Ljubljana Brdo."

Prepovedano zatikanje letakov

Tovrstno oglaševanje z zatikanjem oglasnih letakov za vetrobranska stekla je sicer v večini slovenskih mestnih občin prepovedano. V Ljubljani je oglaševanje z zatikanjem ali lepljenjem letakov na avtomobile prepovedano z 10. členom Odloka o oglaševanju, drugje občine to pogosto urejejo z odloki o javnem redu in miru.

Slovenija Inšpektorji globijo do 3000 evrov

Slovenija Letaki za brisalci prepovedani

V primeru kršitev je predpisana kazen v višini 100 evrov za tistega, ki bi oglasni letak zataknil na vozilo, od 1200 do 3000 evrov pa je predpisana kazen za samostojne podjetnike in pravne osebe, pri čemer je odgovorna oseba pravne osebe kaznovana z dodatnim tisočakom.

Nadzor na javnih površinah

Inšpekcije nadzor nedovoljenega oglaševanja sicer lahko opravljajo zgolj na javnih površinah in na površinah, ki so v lasti občin. Oglaševanje in reklamiranje na način, ko se reklama, obvestilo ali sporočilo zatakne za brisalce avtomobila, se zato po navedbah STA najpogosteje izvaja na parkiriščih trgovskih centrov, ki pa v večini primerov niso javne površine, zato občinski nadzorni organi nimajo pristojnosti za ukrepanje.

Za odziv, zakaj so se odločili za takšno reklamno akcijo, smo prosili tudi Lesnino, na odgovore še čakamo. 

Za vikend smo pisali tudi o tem, kako so na Bledu z zatikanjem letaka z reklamo za Grajsko kopališče kršili lasten predpis.

Bled Blejski letak, ki straši kopalce in krši lastni predpis

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 22:11 28. Avgust 2017.

    Madona, zdaj pa že pretiravate. Nič se več ne sme, po vaše. Odpri, preberi in vrzi v smeti in se …

  • 15:32 28. Avgust 2017.

    Tudi če vso kazen dobijo, se jim je splačalo hehe

  • 11:48 28. Avgust 2017.

    ajoj, pa kaj če so dali take listke. Vzameš prebereš ali pa ne. Vržeš listek v koš pa je. Kaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.