To se bo zgodilo s tistimi, ki nočejo h Golobu

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Gibanje Svoboda bo postalo pravni naslednik strank SAB in LMŠ.
Oglej si celoten članek

Konec junija je Gibanje Svoboda z veliko večino podprlo združitev s strankama SAB in LMŠ. S tem so se začeli formalni postopki za združitev strank. 

Formalna združitev še ta mesec

Ministrstvo za notranje zadeve mora zdaj, kot zahteva zakon, izdati sklep o izbrisu stranke LMŠ in SAB iz registra političnih strank, zahtevo za vpis pripojitve v register pa so stranke dolžne podati v 15 dneh. Formalno združitev je tako pričakovati še v tem mesecu, združitveni kongres pa naj bi bil pred lokalnimi volitvami, ki bodo jeseni. 

Gibanje Svoboda bo tako postalo pravni naslednik strank SAB in LMŠ. "Člani strank SAB in LMŠ bodo postali člani Gibanja Svoboda po vpisu pripojitve strank v register strank, ki se vodi pri Ministrstvu za notranje zadeve," potrjujejo pri Gibanju Svoboda. 

H Golobu tudi proračunska sredstva

Svobodi bodo pripadli tudi lokalni odbori LMŠ in SAB, stranki pa bosta prispevali tudi proračunska sredstva. Ta prejmejo stranke, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov. SAB je na volitvah podprlo 2,61 odstotka volivcev in ji tako pripada nekaj več kot 63.500 evrov proračunskih sredstev, LMŠ, ki jo je podprlo 3,72 odstotka volivcev, pa nekaj več kot 78.300 evrov.

Kako bo s člani, ki ne želijo h Gibanju Svoboda?

Obe stranki, Stranka Alenke Bratušek in Lista Marjana Šarca, sta bili ustanovljeni leta 2014. SAB ima okoli 750 članov in 900 simpatizerjev. LMŠ pa 1.100 članov. Združitev je podprlo 97 odstotkov članov LMŠ-ja. V SAB je odločitev o pripojitvi podprlo nekoliko manj članov, 91,5 odstotka. "Člani SAB in LMŠ bodo imeli tudi možnost, da pred ali po pripojitvi iz članstva v Gibanju Svoboda izstopijo," na vprašanje, kako bo s tistimi člani, ki ne želijo postati člani Gibanja Svoboda, pojasnjujejo v stranki Roberta Goloba. 

Šarec že minister, Bratuškova še čaka

Vse tri stranke so sicer uradne postopke združevanja sprožile kmalu po državnozborskih volitvah konec aprila na katerih je prepričljivo zmagala stranka Roberta Goloba, stranki Bratuškove in Šarca pa se v parlament nista uvrstili. Kljub temu je predsednik LMŠ, Marjan Šarec, je že postal minister v Golobovi vladi. Alenka Bratušek trenutno zaseda mesto državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo. Funkcijo ministrice naj bi Bratuškova zasedla po uveljavitvi novega zakona o vladi, ki pa se zaradi blokade SDS, vse bolj odmika. 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 19:38 10. Julij 2022.

    Govno od svobode barabe pokvarjene lmš , sab innjihovi člani na smetišče marš vn iz parlamenta to ni volja ljudi …

  • 13:04 10. Julij 2022.

    Črna luknja. Z rdečim premazom. Ampak izvolili so jih. Naj jih torej imajo. 'Imam' ga tudi sam, edina tolažba pa …

  • 10:50 9. Julij 2022.

    Aurelio Juri, slavni sviger se počasi prebuja, bil je samo neuporabna masa pri ZLSD sedaj pa samoiniciativno ustvarja hajko na …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.