To se vam lahko zgodi, če podpišete prazen list papirja!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vas delodajalec sili, da podpišete prazen list papirja? Nikar. Ostanete lahko brez odpravnine in nadomestila za brezposelnost.
Oglej si celoten članek

Če podpišete sporazumno odpoved, vam odpravnina ne pripada

Inšpektorat za delo opozarja delavce, da naj nikakor ne podpisujejo sporazumov o prenehanju pogodbe o zaposlitvi, če tega dejansko ne želijo, saj jim v takšnem primeru ne pripada nadomestilo za brezposelnost ali odpravnina.

"Prav tako naj ne podpisujejo praznih listov papirja, ki bi jih lahko delodajalci kasneje uporabili proti volji delavcev (na primer za sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi ali kakšne odškodninske zahtevke,…)," dodajajo na inšpektoratu.

Sporazum mora biti sklenjen v pisni obliki!

Pojasnjujejo, da pogodba o zaposlitvi preneha veljati s pisnim sporazumom med delodajalcem in delavcem, zato mora biti ta izraz "resnične in prave volje pogodbenih strank"

"Pogoj za veljavnost sporazuma o prenehanju pogodbe o zaposlitvi je, da ni dosežen s silo, grožnjo ali prevaro, da ni sklenjen v zmoti oziroma da je prost vseh napak volje. Sporazum tudi ni veljaven, če ni sklenjen v pisni obliki," pravijo na inšpektoratu.

Delodajalec mora delavca ob prenehanju delovnega razmerja tudi pisno obvestiti o pravicah iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti. "Ob tem opozarjamo, da se delodajalec s tem, ko doseže sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi izogne zakonsko določenim pogojem, na podlagi katerih sploh lahko odpove pogodbo o zaposlitvi. Pri tem načinu prenehanja se lahko izogne tudi odpovednemu roku, ki je sicer določen za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Delavec pa lahko veljavnost sporazuma izpodbija le pri pristojnem sodišču," opozorijo.

Ponarejanje podpisa je kaznivo!

Inšpektorat opozarja tudi, da če bi bil delavec v času trajanja delovnega razmerja odjavljen iz zavarovanja, navedeno ravnanje predstavlja zaposlovanje na črno. Za nadzor nad zaposlovanjem na črno je pristojna Finančna uprava RS.

"Če pa bi obstajal sum, da je delodajalec ponaredil podpis delavca na sporazumu o prenehanju delovnega razmerja, to predstavlja sum storitve kaznivega dejanja, zato se je v takem primeru treba obrniti na policijo," še svetujejo na inšpektoratu za delo.

Slovenija Ali lahko delodajalec delavcu odredi dopust

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.