Slovenija
1324 ogledov

To se vam lahko zgodi, če podpišete prazen list papirja!

podpis dokumenta Profimedias
Vas delodajalec sili, da podpišete prazen list papirja? Nikar. Ostanete lahko brez odpravnine in nadomestila za brezposelnost.

Če podpišete sporazumno odpoved, vam odpravnina ne pripada

Inšpektorat za delo opozarja delavce, da naj nikakor ne podpisujejo sporazumov o prenehanju pogodbe o zaposlitvi, če tega dejansko ne želijo, saj jim v takšnem primeru ne pripada nadomestilo za brezposelnost ali odpravnina.

"Prav tako naj ne podpisujejo praznih listov papirja, ki bi jih lahko delodajalci kasneje uporabili proti volji delavcev (na primer za sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi ali kakšne odškodninske zahtevke,…)," dodajajo na inšpektoratu.

Sporazum mora biti sklenjen v pisni obliki!

Pojasnjujejo, da pogodba o zaposlitvi preneha veljati s pisnim sporazumom med delodajalcem in delavcem, zato mora biti ta izraz "resnične in prave volje pogodbenih strank"

"Pogoj za veljavnost sporazuma o prenehanju pogodbe o zaposlitvi je, da ni dosežen s silo, grožnjo ali prevaro, da ni sklenjen v zmoti oziroma da je prost vseh napak volje. Sporazum tudi ni veljaven, če ni sklenjen v pisni obliki," pravijo na inšpektoratu.

Delodajalec mora delavca ob prenehanju delovnega razmerja tudi pisno obvestiti o pravicah iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti. "Ob tem opozarjamo, da se delodajalec s tem, ko doseže sporazumno prenehanje pogodbe o zaposlitvi izogne zakonsko določenim pogojem, na podlagi katerih sploh lahko odpove pogodbo o zaposlitvi. Pri tem načinu prenehanja se lahko izogne tudi odpovednemu roku, ki je sicer določen za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Delavec pa lahko veljavnost sporazuma izpodbija le pri pristojnem sodišču," opozorijo.

Ponarejanje podpisa je kaznivo!

Inšpektorat opozarja tudi, da če bi bil delavec v času trajanja delovnega razmerja odjavljen iz zavarovanja, navedeno ravnanje predstavlja zaposlovanje na črno. Za nadzor nad zaposlovanjem na črno je pristojna Finančna uprava RS.

"Če pa bi obstajal sum, da je delodajalec ponaredil podpis delavca na sporazumu o prenehanju delovnega razmerja, to predstavlja sum storitve kaznivega dejanja, zato se je v takem primeru treba obrniti na policijo," še svetujejo na inšpektoratu za delo.

Koledar Slovenija Ali lahko delodajalec delavcu odredi dopust

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.