To so novi roki za oddajo davčnih obračunov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vlada je podaljšala roke za predložitev davčnih obračunov in oddajo letnih poročil.
Oglej si celoten članek

Vlada bo administrstivno razbremenila podjetnike in gospodarske družbe v času soočanja s posledicami epidemije nalezljive bolezni COVID-19. V državni zbor bo poslala predlog Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki zagotavlja davčnim zavezancem lažje izpolnjevanje davčnih obveznosti. .

Zmikajo se roki za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (vse za leto 2019) z 31. marca na 31. maj 2020.

Sprememba bo tudi pri skrajnem roku za sestavo informativnega izračuna dohodnine za leto 2019. Skrajni rok se zamika na najpozneje 30. junija 2020, zato se posledično davčnim zavezancem rezidentom, ki jim informativni izračun dohodnine za leto 2019 ne bo vročen do 15. julija 2020, zamika rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine do 31. avgusta 2020.

Živila Trgovci ne dohajajo spletnih naročil

Določili rok za predložitev rebalansa proračuna

Drugi sklop rešitev, ki jih prinaša zakon, se nanaša na področje proračuna. Vlada bo tako zadržala izvrševanje posameznih proračunskih izdatkov, ki ne predstavljajo zakonsko določenih nalog, za čas do sprejema rebalansa letošnjega proračuna. Na novo je določen tudi rok, v katerem mora vlada Državnemu zboru predložiti rebalans državnega proračuna, in sicer mora to storiti najkasneje v 90 dneh po prenehanju izrednih razmer, ki jih je povzročila epidemija.

Vlada je za obdobje trajanja epidemije dobila večja pooblastila za prerazporejanje v okviru sprejetega proračuna, da bi zagotovila nemoteno izvajanje ukrepov, vezanih na epidemijo. V zelo kratkih rokih bo namreč treba zagotoviti zadosten obseg sredstev, so zapisali v sporočilu po 5. dopisni seji vlade. 

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.