To sporoča premier Šarec staršem otrok v zasebnih šolah

Foto: Saša Despot Marjan Šarec, predsednik vlade RS
Foto: Saša Despot Marjan Šarec, predsednik vlade RS
"Otroci v zasebnih šolah se sprašujejo, ali bodo lahko še šli v to šolo," pravi poslanec NSi.
Oglej si celoten članek

Premier Marjan Šarec se na današnji seji državnega zbora, ki je namenjena poslanskim vprašanjem premieru in ministrom, ni mogel izogniti vprašanju glede financiranja zasebnega šolstva. Vlada je v začetku junija sprejela novelo zakona o financiranju zasebnih šol in jo poslala v obravnavo v državni zbor. Novela predvideva 100 odstotno financiranje obveznega dela programav zasebni šoli, razširjeni program (sem spada varstvo, interesne dejavnosti in šola v naravi) pa ne bi bil financiran. 

Ustavno sodišče je odločilo, da je različno financiranje osnovnošolskih programov javnih in zasebnih šol neustavno.

V javnih šolah 18 obveznih predmetov, v zasebnih le devet

"Javne osnovne šole so po zakonu dolžne izvajati obvezni in razširjeni program, zakonsko je zapovedanih 18 predmetov, zasebne šole pa program določijo s svojimi akti. Dolžne so zagotavljati zgolj devet obveznih predmetov, razširjeni program, četudi ga izvajajo, ni obvezen. Na besedi obvezno temelji odločba Ustavnega sodišča, o razširjenem programu odločba ne govori," je na obtožbe poslanca NSi Blaža Pavlina, da se z novelo zakona povzroča nova neustavnost, odgovoril Šarec. 

"Otroci se sprašujejo, ali bodo lahko še šli v to šolo"

Pavlin je spomnil še na predlog sprememb glede financiranja zasebnih vrtcev, po kateri se občine lahko same odločijo, ali bodo zasebne vrtce še financirale. "Te napovedi povzročajo nemir pri starših, nemir pri otrocih. Otroci se sprašujejo, ali bodo lahko še hodili v to šolo. S čim so so zaslužili tako ravnanje? Kaj boste storili, da zaščitite manjšino, ki so ji kršene pravice?" je premierja spraševal poslanec NSi, ki je prepričan, da gre za poskus napada na manjšino ter, da so otroci, ki hodijo v zasebne šole "napadeni s strani nosilcev oblasti".

Šarec: "Da je v skladu z ustavno odločbo, zagotavlja Pikalo"

"Predlagana novela ZOFVI po zagotovilu Jerneja Pikala dosledno uresničuje odločbo ustavnega sodišča." je večkrat ponovil Šarec. Hkrati je zagotovil, da novela predvideva prehodno obdobje po katerem po šolanje v zasebnih osnovnih šolah učencem, ki so že vpisani, do konca OŠ omogočeno po sedaj veljavnih pogojih, kar pomeni 85 odstotno financiranje celotnega programa. 

"Kako ste ignorirali vladno pravno službo?

Pavlin je Šarcu očital še, da vlada ni upoštevala mnenja vladne službe za zakonodajo, ki je opozorila, da bodo pobudniki ustavne presoje z novo ureditvijo na slabšem, kot so z veljavno ureditvijo. Vladna služba je ima pomislek tudi glede člena, ki določa, da država zasebnim šolam, razen osnovnim šolam, zagotavlja financiranje v višini 85 odstotkov. "Kako ste spregledali jasno mnenje vladne službe, kako ste ga lahko ignorirali in na vladi kljub temi sprejeli novelo zakona?" je zanimalo Pavlina. 

Rešitve bodo iskali z amandmaji

"Kot sem že rekel, ministrstvo zagotavlja, da predlog zakona uresničuje ustavno odločbo. Ministrstvo odgovarja tudi, da je pomislek je na mestu, vendar se zakon dotika le zasebnih osnovnih šol," pojasnjuje Šarec. "Še enkrat pa poudarjam, da je predlog v parlamentarni razpravi in da je v teku razprave možno vložiti še kak amandma," pravi Šarec, ki meni, da trenutna različica novele tako najbrž še ni dokončna.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 07:55 18. Junij 2019.

    Jaz bi bil tudi privatnik, če bi me država financirala.

  • 05:54 18. Junij 2019.

    Če država financira zasebno šolstvo 100%potem to ni zasebno šolstvo ampak državno šolstvo.Kaj vam ni jasno če bi radi privat …

  • 19:23 17. Junij 2019.

    In zakaj rabimo zasebne šole?,bodo v njih učili koran in terorizem?,ali pa na novo pečenim bogatašem ni po volji navadna …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.