Slovenija
9656 ogledov

Zasebni vrtci samo za elito? To so številke.

vrtec
1/2
Žurnal24 main
Jutri se zaključuje javna razprava o spremembi zakona o vrtcih, ki je dvignila ogromno prahu.

Eden od argumentov nasprotnikov sprememb je ta, da bi bili zasebni vrtci ostali dostopni le še eliti. Izračunali smo, kakšne bi bile posledice za starše različnih dohodkovnih razredov, če bi občina znižala financiranje za njihove otroke, ki so v zasebnem vrtcu.

Za otrokov vrtec del plača občina, del pa starši. Tistim manj premožnim občina sofinancira več, bolj premožnim pa manj. Družinam v prvem dohodkovnem razredu (188 evrov prihodkov na družinskega člana) občina plača celotni strošek vrtca, tistim v najvišjem, za otroke staršev v devetem dohodkovnem razredu (več kot 1034 evrov na družinskega člana), pa občina plača 23 odstotkov cene programa.

Povedano bolj konkretno, pri ceni 485 evrov za prvo starostno skupino, kot velja v Ljubljani, občina za otroka najrevnejših staršev plača 485 evrov, za otroka najbogatejših pa 112 evrov.

Vrtec Slovenija Država z macolo nad zasebne vrtce

Občina zdaj staršem, ki imajo otroka v zasebnem vrtcu (če ta nima koncesije), sofinancira le 85 odstotkov denarja, do katerega bi bili otroci upravičeni, če bi bili v javnem vrtcu. Povedano v evrih: najrevnejši starši v tem primeru dobijo 73 evrov manj, najbogatejši pa 17 evrov manj.

Simulacijo, kaj bi se zgodilo, če bi občina znižala delež, ki ga plačuje za otroke v zasebnih vrtcih, si lahko ogledate v tabeli.

Simulacija je pripravljena za primer, ko bi občina financiranje otrok v zasebnih vrtcih znižala na 50, 33 odstotkov ali povsem ukinila. Financiranje bi občina lahko znižala, če bi imela v javnih vrtch prosta mesta. V zadnjem stolpcu je izračuna razlika med plačilom za otroka v zasebnem vrtcu zdaj in v primeru, če občina financiranje povsem ukine. Kot je razvidno, je za najbogatejše razlika le 90 evrov, za najrevnejše pa več kot štiristo evrov. Bolj bodo tako v primeru znižanja financiranja občin prizadeti starši iz nižjih dohodkovnih razredov.

Vrtec Vrtci Slovenija Zasebni vrtci: ministrstvo obljublja prihranke, izračunati jih ne znajo

Pri tem velja opozoriti, da starši, ki imajo otroke v zasebnih vrtcih plačujejo še okrog sto evrov na mesec več, saj morajo poleg petnajstih odstotkov, ki jih država ne pokrije, pokriti tudi stroške za prostor in igrala, saj teh stroškov občina zasebnim vrtcem ne krije.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Brooke_Gascoigne 15:59 14.junij 2019.

    Google je plačal za vsak teden na spletu od doma od 4000 do 9000 euros.i so prejeli prvi mesec 20974 € in 29485 € v zadnjem mesecu plače od Googla in delam 2 do 4 ure na dan v prostem ...prikaži več času. To je res prijazno do uporabnika in tako sem vesela, da semm izvedelaa za to. Preberite več na tej strani ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

  • jakec1575 12:06 11.junij 2019.

    Zakaj se ne pogovarjamo o odvečnih oddelkih v javnih vrtcih?? Odpustite vodstva, ki imajo prazne oddelke? Očitno nekdo na trgu dela bolje in ima polne oddelke. Zakaj minister Pikalo ni sposoben tega diskurza?

  • jakec1575 11:57 11.junij 2019.

    Problem javnih vrtcev je, da so rigidni, da so tam spremembe nemogoce, da so programi zastareli, da so zaposleni nemotivirani, ker ne morejo kreirati, ker imajo omejitve, glavna cokla so ravnatelji in starejsi zaposleni, ki pametujejo s staro šolo. Seveda ...prikaži več so izjeme in srcni delavci v javnih vrtcih, ni pa to pravilo. Pikalo je pa aparticek. vedno bil. ko bi se moral odzvati je tiho ali zamuja 7 dni. Vse mlačno. klinc pa tak minister.