Slovenija
11347 ogledov

Država z macolo nad zasebne vrtce

Vrtec
1/2
V zakon, ki bo zaradi afere Kengurujčki zaostril nadzor nad varuhi otrok, so vgradili še člen, ki lahko uniči zasebne vrtce.

81 zasebnih vrtcev za svoje delovanje zdaj dobi 85 odstotkov sredstev, kot bi jih občina za izvajanje programa namenila otroku v javnem vrtcu. Država bi občinam zdaj dala možnost, da višino teh sredstev poljubno znižajo.

O predlagani rešitvi, ki jo želijo sprejeti po skrajšanem postopku, po naših neuradnih informacijah ministrstvo zasebnih vrtcev ni obvestilo, čeprav jih sicer prek elektronskih okrožnic redno obvešča.

Morebitno znižanje sredstev bi pomenilo bistveno višje stroške oskrbe v teh vrtcih ali pa njihovo zapiranje. Če je v povprečju v njih zaposlenih po osem ljudi, gre za skoraj 650 služb.

Ni nujno, da bo občina s tem kaj prihranila, saj bo morala za vsakega otroka nameniti 15 odstotkov več denarja, poleg tega pa ji pri zasebnih vrtcih ni treba skrbeti za zagotovitev prostorov in njihovo ogrevanje in vzdrževanje.

Na ministrstvu za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo, SD, v gradivu priznavajo, da so zasebni vrtci "reševali" občine med leti 2008 in 2015, ko je "bilo v javnih vrtcih izrazito pomanjkanje prostih mest". Zdaj je v javnih vrtcih dovolj prostih mest, zato na ministrstvu menijo, a je treba občinam omogočiti, da znižajo financiranje zasebnih vrtcev.

V zasebnih vrtcih je le slaba dva odstotka vseh otrok, to je več kot 1800 otrok. Vseh zasebnih vrtcev je 97, a jih ima 15 koncesijo za opravljanje javne službe, 81 pa jih od občine prejema 85 odstotkov cene programa v javnem vrtcu. Na ministrstvu pravijo, da jih le 30 izvaja lastne programe.

Pogodba samo za eno leto, kaj pa službe? 

Pogoj za znižanje sredstev so prosta mesta v javnem vrtcu, pri odločanju o znižanju sredstev pa je treba upoštevati te kriterije:

- število prostih mest v javnih vrtcih na njenem območju,

- vrsto programa za predšolske otroke, ki ga izvaja zasebni vrtec,

- razpoložljiva sredstva v občinskem proračunu.

Na podlagi z teh kriterijev bo občina s svojim aktom določila težo posameznega kriterija in postopek odločanja o obsegu sredstev, ki jih bo priznavala zasebnemu vrtcu. "Po novem bo obseg financiranja zasebnega vrtca odvisen od občine, ki bo z zasebnim vrtcem za vsako posamezno šolsko leto sklenila pogodbo o financiranju," piše v obrazložitvi.

Da bi se zasebni vrtci na novo ureditev sistema financiranja lahko prilagodili, se predlaga prehodno obdobje dveh let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Pepe007 07:17 29.maj 2019.

    Zadnji čas je, da se neha to rdeče "javno" - "zasebno". Denar - subvencija varstva pripada otroku, kje se porabi, je stvar njegovih skrbnikov. Vsem enaka subvencija, sociala pa naj se rešuje preko enega kanala in enega socialnega transferja.

  • miho 13:15 28.maj 2019.

    Naj raje uničijo možnost, da lahko oseba, ki nima smisla za delo z otroki, postane vzgojitelj. Naj že za vpis v srednjo vzgojiteljsko šolo uvedejo test osebnosti, ki naj bo pomembnejši od ocen v osnovni šoli, za študij vzgojiteljstva pa ...prikaži več poleg testa osebnosti še pogoj, da so hodili na srednjo vzgojiteljsko šolo. Tako bodo 2x preverjeni. Lahko pa se za vzgojitelja dovoli srednja šola ali 1.bolonjska stopnja študija. Študiranost pri vzgojiteljstvu namreč ni tako pomembna kot smisel za delo z otroki

  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 12:59 28.maj 2019.

    saj samo krast pa unicevat znajo, pa se volitve naj ukinejo ker so na listi sami lopovi in laznivci