Toliko denarja bo v proračun kapnilo zaradi NLB

Foto: Žurnal24 banka NLB Foto: Boštjan Tacol NLB
Država je prodala še desetino delnic NLB in je tako le še lastnica 25 odstotkov plus ene delnice banke.
Oglej si celoten članek

Po prvi fazi privatizacije novembra lani je država obdržala deset odstotkov delnic več, kot je ob reševanju banke obljubila Evropski komisiji.

Prodajo teh desetih odstotkov so zaključili danes, prodali so jih dobro poučenim vlagateljem, ki so že bili delničarji po ceni 54,75 evra za delnico. Cena na borzi je danes 58,40 evra, kar je približno šest odstotkov več.

Za desetino NLB je država iztržila 109,5 milijona evrov, je pa za te delnice že prejela tudi 14 milijonov evrov dividend, tako da bo skupni izkupiček nekaj manj kot 124 milijonov evrov.

Prenos in plačilo delnic je predviden v petek, 21. junija.

"Z navedeno transakcijo so se v lastniško strukturo NLB uvrstili kakovostni mednarodni institucionalni investitorji, kar predstavlja pomembno osnovo za zagotavljanje konkurenčnosti banke in za njen nadaljnji razvoj v prihodnje," so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga.

Konec omejitev za NLB

Z navedeno prodajo so prenehale veljati omejitve zaradi državne pomoči, s katero smo NLB leta 2013 rešili pred stečajem. NLB se bo tako spet lahko ukvarjala z lizingom, brez omejitev kreditirala vse posle in poslovala z državo. Zaradi nedokončane privatizacije so morali pred časom zapreti tudi več poslovalnic, kar je dvignilo ogromno prahu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.