Slovenija
501 ogledov

Toliko denarja bo v proračun kapnilo zaradi NLB

banka NLB
1/2
Žurnal24 main
Država je prodala še desetino delnic NLB in je tako le še lastnica 25 odstotkov plus ene delnice banke.

Po prvi fazi privatizacije novembra lani je država obdržala deset odstotkov delnic več, kot je ob reševanju banke obljubila Evropski komisiji.

Prodajo teh desetih odstotkov so zaključili danes, prodali so jih dobro poučenim vlagateljem, ki so že bili delničarji po ceni 54,75 evra za delnico. Cena na borzi je danes 58,40 evra, kar je približno šest odstotkov več.

Za desetino NLB je država iztržila 109,5 milijona evrov, je pa za te delnice že prejela tudi 14 milijonov evrov dividend, tako da bo skupni izkupiček nekaj manj kot 124 milijonov evrov.

Prenos in plačilo delnic je predviden v petek, 21. junija.

"Z navedeno transakcijo so se v lastniško strukturo NLB uvrstili kakovostni mednarodni institucionalni investitorji, kar predstavlja pomembno osnovo za zagotavljanje konkurenčnosti banke in za njen nadaljnji razvoj v prihodnje," so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga.

Konec omejitev za NLB

Z navedeno prodajo so prenehale veljati omejitve zaradi državne pomoči, s katero smo NLB leta 2013 rešili pred stečajem. NLB se bo tako spet lahko ukvarjala z lizingom, brez omejitev kreditirala vse posle in poslovala z državo. Zaradi nedokončane privatizacije so morali pred časom zapreti tudi več poslovalnic, kar je dvignilo ogromno prahu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.