Slovenija
6659 ogledov

Ta slovenska banka bo dvignila provizijo

Ljubljana, bankomat EPA
NLB bo 1. julija dvignila provizijo za dvig na bankomatih drugih bank. Za vsak dvig na bankomatu druge banke bodo morali komitenti po novem plačati 60 centov.

Zdaj provizija znaša 55 centov, podražitev za pet centov (kar je 14,5 odstotka) stopi v veljavo 1. julija.

Provizija velja za dvig gotovine na bankomatu druge banke v Sloveniji in v državah EU v evrih, švedskih kronah in romunskih levih.

Na Hrvaškem pa je strošek dviga na bankomatu bistveno višji in znaša najmanj 2,50 evra. Provizija je namreč 1,03 odstotka dvignjenega zneska ter najmanj 2,50 evra in največ 23 evrov. Kdor dvigne 300 evrov tako plača 3,09 evra provizije.

Ta druga tarifa velja za dvig gotovine v državah EU, ki nimajo evra, švedskih kron in romunskih levov ter v drugih državah v Evropi in izven Evrope in se prvega julija ne spreminja.

1. avgusta pa NLB načrtuje še eno podražitev, ki pa bo prizadela manj komitentov. Minimalna provizija za dvig gotovine s karticami NLB Karanta, NLB MasterCard in NLB Visa se s 14 evrov dviga na 15 evrov, sicer pa znaša pet odstotkov dviga, maksimalni znesek provizije ni določen.

Prav zaradi višine provizije s kreditnimi karticami oziroma s karticami z odloženim plačilom ni pametno dvigovati gotovine, saj en dvig stane skoraj toliko kot celoletna članarina za kartico.

NLB je pred kotacijo delnic na borzi razkrila, da ima na slovenskem trgu ima po bilančni vsoti 23,2-odstotni tržni delež ter največjo bazo komitentov: več kot 47 tisoč pravnih oseb in skoraj 751 tisoč fizičnih oseb na dan 30. junija 2018, od tega je 688 tisoč aktivnih komitentov.

Kdor ima paket, ima dva dviga vključena

Če bi vsak aktivni komitent enkrat na mesec dvignil denar na bankomatu druge banke, bi podražitev provizije NLB prinesla 413 tisoč evrov. Ob tem velja omeniti, da vsi bančni paketi, ki jih uvaja NLB, vključujejo vsaj dva brezplačna dviga na bankomatih drugih bank v Sloveniji s kartico Maestro, tako da podražitev večine komitentov ne bo prizadela. 

NLB namerava do konca leta vse račune spremeniti v pakete, kdor ne bo želel paketa, bo lahko izbral osnovni račun za 2,60 evra na mesec, ki pa nima limita. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • bojan59 17:56 01.junij 2019.

    Pardon.Sem mislil cenejših bank.

  • bojan59 17:55 01.junij 2019.

    Pardon cenejših se mislil.

  • bojan59 17:54 01.junij 2019.

    Se itak poslavljam od njih,je dosti nenejših bank.