Slovenija
17506 ogledov

NLB bo do konca leta spremenila vse račune

NLB
1/3
Anže Petkovšek
Uradno: NLB namerava do konca leta vse račune preoblikovati v pakete bančnih storitev.

"Predvidoma do konca 2019 bomo strankam postopoma preoblikovali samostojne račune v pakete," so potrdili na naši največji banki, ki ima 688 tisoč aktivnih komitentov. Cilj te obsežne operacije je, da bi bilo "poslovanje še učinkovitejše, preprostejše in preglednejše", pravijo.

V Unicredit banki pravijo, da bančne pakete, ki poleg transakcijskega računa vsebujejo dodatne storitve, ponujajo že več kot deset let, a preoblikovanja vseh računov v pakete ne načrtujejo. "Poleg paketov lahko stranke odprejo zgolj TRR brez vključenih dodatnih storitev (paket), ki ostaja v naši ponudbi tudi v prihodnje," zagotavljajo. "V Novi KBM ne načrtujemo preoblikovanja računov v pakete. Ponujamo pa že bančna paketa Paket Komplet in Paket Premium," pa pravijo v naši drugi največji banki. 

Stranke že obveščajo o preoblikovanju

NLB stranke prek elektronske in klasične pošte že obvešča, kdaj se bo njihov račun preoblikoval v paket, kateri paket so na podlagi njihovega dosedanjega poslovanja izbrali za njih in kateri drugi paketi so še na voljo. Če imajo njihovo mobilno številko, jih na prejeto pošto in po preoblikovanju računa v paket opozorijo tudi s SMS sporočilom. "Če stranka meni, da je zanjo primernejši katerikoli drug paket, pa se seveda lahko odločijo tudi za drug paket. Kateri je najprimernejši za njih, jim lahko svetujemo v poslovalnici ali našem kontaktnem centru, ki je na voljo vse dni v tednu 24 ur na dan," pravijo na NLB.

Kot smo že poročali, je ponudba bančnih storitev vse bolj podobna paketom mobilne telefonije, kjer so storitve že vključene v paket.

Pri NLB so cene paketov od 3,99 (Mladostni), 4,99 (Osnovni), 9,40 (Aktivni) do 13,30 (Premium), primerjavo paketov lahko najdete tukaj. 

Glavni pomislek je cena

"Kot pomislek stranke izpostavljajo predvsem ceno – ta je na prvi pogled višja od stroška samostojnega računa, a tu je potrebno poudariti, da paket vključuje veliko storitev, za katere bi posamezno plačali več," pravijo v NLB in dodajajo, da bodo imele stranke po novem preprostejši pregled nad stroški. Kot smo poročali pred kratkim, za komitente v aktivni dobi stroški bančnih storitev na mesec lahko dosegajo tudi blizu deset evrov. 

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Slovenija Najbrž se vam niti ne sanja, koliko plačujete banki

NLB: Več kot polovica strank lahko zniža stroške

"Če gledamo z vidika gospodinjstva, kjer sta oba odrasla tudi stranki NLB, ocenjujemo, da več kot polovica strank lahko s pomočjo uporabe paketov zniža svoje stroške," pravijo v NLB.

Po neuradnih informacijah se je za pakete prostovoljno odločilo že več kot dvesto tisoč strank NLB.

"Storitve v paketu so res cenejše, kot v primeru, da bi jih komitent plačeval posamično. Drži pa, da morajo stranke paket izbrati preudarno in na podlagi svojih potreb. Zato svetujemo, da izberejo paket s storitvami, ki jih tudi sicer pogosto uporabljajo," pravijo v Unicredit banki, ker so paketu prilagojeni različnim segmentom strank, paket Senior za upokojence, paket Start za študente, paket Brezskrbni pa za stranke, ki rade do bančnih storitev dostopajo prek spleta.

"Strankam, obstoječim in novim, seveda svetujemo pri izbiri paketov. Predstavimo jim vse lastnosti paketov in tudi kaj so prednosti takšne paketne ponudbe. Izbira računa ali paketa pa je odločitev vsake stranke posebej glede na njene potrebe, zahteve in želje. Paket Komplet je stroškovno primeren za stranke, ki poslujejo sodobno so uporabniki elektronske banke, izvajajo plačila preko elektronske banke, dvigujejo gotovino na bankomatih doma in v tujini, imajo odobreno izredno prekoračitev na računu," pa pravijo v NKBM.

Edina alternativa paketu je račun brez limita

Edina alternativa paketu je na NLB po novem osnovni račun za 2,60 evra na mesec, a na tem računu ni limita. Možen je samo izredni limit, katerega odobritev stane najmanj 11 evrov, odobren pa je lahko za največ 12 mesecev. Slabih sedem evrov je treba plačati tudi, če je vloga za izredni limit zavrnjena.

janez.zalaznik@zurnal24.si