Slovenija
22264 ogledov

Paketi bančnih storitev vse bolj podobni mobilnim

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Paketi bančnih storitev vse bolj podobni mobilnim paketom.

"NLB naj bi do novega leta vse račune preoblikovala v štiri pakete," mi je dejala kolegica, ki se je na banki zanimala za osebno-poslovni račun. Drži in ne drži. 

"Prenovljena ponudba NLB ponuja en osebni račun (imenuje se Osnovni račun) in štiri pakete bančnih storitev. Stranka lahko že danes (in tako bo tudi v prihodnje) poljubno izbira med vsemi omenjenimi," zagotavljajo v NLB. 

A v tem odgovoru NLB ničesar ne pove o klasičnih računih, ki jih ima večina strank in jih ni več v ponudbi, zato jih ni mogoče odpreti ali preoblikovati v osebno-poslovni račun. "Klasični račun (tudi tu gre za osebni račun) ni več v ponudbi in ga bomo, ko bo večina strank prešla na želeni osebni račun ali paket, ki je v redni ponudbi, postopoma ukinili. Enako velja za Zlati račun," priznavajo v NLB. Kdaj naj bi se to zgodilo, pa še ni jasno. 

Če hočeš limit, moraš na paket

Ključna razlika med osnovnim in klasičnim računom je ta, da osnovni račun nima limita. Na osnovnem računu, ki stane 2,60 evra na mesec, je možen samo izredni limit, odobritev stane najmanj 11 evrov, slabih sedem evrov pa je treba plačati tudi, če je vloga za izredni limit zavrnjena. Izredni limit se odobri za največ 12 mesecev.

Povedano drugače, kdor bo želel preoblikovati račun ali ga bo odpiral na novo in bo želel na računu redni limit, bo moral izbrati enega od paketov. 

Neomejeni klici, sporočila in plačilni nalogi

So pa paketi vse bolj popularni tudi v bančništvu. V Unicredit banki tako pravijo, da se večina njihovih strank odloča za "bančništvo v paketu, ki je cenovno bolj ugodno od plačevanja posameznih storitev po tarifi".

Paketi vključujejo različne kombinacije storitev: uporabo mobilne in spletne banke, limit, trajne naloge, direktne bremenitve in plačilne naloge (omejeno ali neomejeno), varnostna SMS sporočila, nekateri tudi plačila na okencu.

Tudi v NLB pravijo, da se velika večina strank, ki jim je paket ponujen, zanj tudi odloči. "To velja tako za nove kot tudi za že obstoječe stranke," pravijo. "Paketna ponudba za stranke pomeni boljši pregled nad stroški, ki jih imajo z bančnimi storitvami. Večina strank, ki se je za paket že odločila, je obstoječih strank NLB in mnogim se je skupni strošek, ki ga imajo z bančnimi storitvami, znižal," pravijo,

Paketi na NLB stanejo od 3,99 evra (Mladostni) do 13,30 evra (Premium) na mesec, prav za najdražji in najcenejši paket se stranke največ odločajo. Paket Mladostni vključuje spletno in mobilno banko, plačilne naloge in direktne bremenitve je treba še vedno plačevati posebej. Paket Aktivni z neomejenim številom direktnih bremenitev in plačilnih nalogov v spletni ali mobilni banki stane 9,40 evra.

Denar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Paketi pet evrov za vse

NKBM ima samo en paket za vse, in sicer paket Komplet, ki ga ponujajo od junija 2017. Za 4,99 evra na mesec vključuje brezplačno spletno in mobilno banko, plačila prek spleta ali mobilne banke do 50 tisoč evrov brez provizije ter dva tisoč evrov limita in brezplačne dvige povsod po EU. Števila uporabnikov ne razkrivajo, pravijo pa, da število uporabnikov raste.

Delavska hranilnica ima paket Digitalni, ki za 4,50 evra ponuja neomejena plačila in direktne bremenitve prek spletne ali mobilne banke. "Digitalni paket je namenjen strankam, ki bi želele svoje osebne finance urejati digitalno, pri čemer je njegova ključna prednost neomejeno število plačilnih nalogov, direktnih obremenitev SEPA ter trajnih nalogov," pravijo v Delavski hranilnici.

Pri Unicredit banki paketi stanejo od 1,70 evra na mesec (za upokojence), do 12,99 evrov (Premium) na mesec. Paket Osnovni stane 4,99 evra na mesec, Sodobni pa 9,50 evra.

Astronomski stroški? Res? Sploh veste, koliko plačujete?

Ob strošku deset evrov na mesec za bančne storitve sem se zgrozil, potem pa sem se lotil pregleda stroškov in ugotovil, da v resnici ne plačujem kaj dosti manj. Ko sem seštel vse bančne stroške v zadnjem letu, sem prišel do 103 evrov, kar je približno 8,60 evra na mesec.

Vsak mesec plačam tri trajnike in še od pet do osem položnic prek spletne ali mobilne banke. Poleg stroška vodenja računa 2,60 evra in uporabnine za mobilno banko 0,75 evra tako NLB na mesec plačam še povprečno 3,30 evra, skupaj torej 6,65 evra. Poleg tega imam še Mastercard, katerega letna članarina stane 23 evrov, povprečno to znese slaba dva evra na mesec. Za bančne storitve tako skupaj plačam 8,58 evra na mesec.

V paketu Mladostni bi imel na leto tako celo dva evra manj stroškov kot doslej, v korist paketa pretehta polovična članarina za Mastercard. Poleg tega bi v primerjavi z zdaj iml še SMS alarme in dva brezplačna dviga na bankomatih drugih bank, to storitev sem v zadnjih dvanajstih mesecih sicer uporabil le dvakrat. Paket Aktivni bi bil glede na moje trenutne potrebe na mesec 80 centov dražji od tega, kar za storitve plačujem zdaj, bi pa imel na voljo neomejeno število plačilnih nalogov in direktnih bremenitev.

Za samostojne podjetnike manj možnosti izbire

Prihranil bi lahko, če bi zamenjal banko. Na NKBM ali Delavski hranilnici bi v paketu za pet evrov na mesec dobil vse (razen Mastercarda), ampak ne ponujata možnosti, da se osebni račun uporablja tudi za opravljanje dejavnosti, kar pomeni, da bi morali plačevati še za en poslovni račun, ki je praviloma bistveno dražji.

V NKBM sicer vsem, ki sklenejo paket Komplet ponujajo 12 mesecev brezplačnega vodenja izbranega poslovnega paketnega računa Hitri ali Modri. "Če imajo stranke že odprt poslovni račun in sklenjen paket, namenjen pravnim osebam (Hitri, Modri, Zmagovalni), lahko pri sklenitvi paketa Komplet izkoristijo ugodnost 12 mesecev brezplačnega vodenja poslovnega paketnega računa. Oziroma obratno, če ima stranka že sklenjen paket Komplet in sklene paket, namenjen pravnim osebam (Hitri ali Modri), ji prav tako nudimo ugodnost 12 mesecev brezplačnega vodenja izbranega poslovnega paketnega računa," pojasnjujejo v NKBM.  

Ni vse samo cena ...

Ob menjavi banke poleg cene vlelja upoštevati uporabniško izkušnjo, torej ali za vstop v spletno banko nujno potrebujete spletno digitalno potrdilo (to imajo ljudje navadno nameščeno le na enem računalniku), ali moraš imeti za dostop imeti s seboj generator šifer, kako prijazna je za uporabo spletna in mobilna banka (da sem v ženini mobilni banki nakazal denar z varčevalnega računa sem moral poklicati službo za pomoč uporabnikom), kako daleč je poslovalnica in podobno.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • franci86 07:12 17.avgust 2018.

    Pred časom sem ravno zaradi vseh skritih in ne skritih stroškov menjal banko. N26 banka je še vedno najboljša izbira-prav nobwnega stroška. Edina omejitev je 5 dvigov mesečno (drugače dvig zaračunajo), to je pa tudi to. Z raznimi nlb-ji, sparkassi, ...prikaži več, abankami ipd sem za kar nekaj časa opravil...

  • kapibara 14:52 06.avgust 2018.

    NLB se je hvalila da ima preko 2 miljona 200 tisoč TRR. Koliko to znese samo iz naslova vodenje računa.. pa so vmes podjetja, katera plačujejo to storitev več..

  • zdrej 14:39 06.avgust 2018.

    Mogoče primeren čas za menjavo banke.