Slovenija
18136 ogledov

"Pobrali so mi vse razen 43 centov"

Denar Profimedias
Imel je šest delnic Gorenja, za katere naj bi po ceni 12 evrov za delnico prejel 72 evrov. Ko si je borznoposredniška družba obračunala vse svoje stroške, mu je ostalo 43 centov.

Po prvem obračunu storitev, ko so mu na Iliriki zaračunali odpiranje računa, strošek zapiranja trgovalnega računa pri KDD in prekinitev pogodbenega razmerja, prvi prenos s KDD in sprejem prevzemne ponudbe, je kazalo, da mu bo ostalo 14 evrov, a ga je nato doletelo še nekaj računov: za strošek KDD za posredovanja podatkov, strošek nakazila in operativno delo objava apa, ta zadnji je bil najvišji, dodatnih 12,20 evrov. Po plačilu vseh stroškov mu je tako ostalo 43 centov.

"V tem primeru šestih delnic je človek najbrž še v izgubi, saj je moral iti v poslovalnico," pravi izvršni sekretar društva Mali delničarji Slovenije Grega Tekavec.

"Fer bi bilo, da mi mu borznik svetoval, naj počaka na iztisnitev, saj ve, kakšni so stroški," je prepričan predsednik društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stanović, saj v primeru iztisnitve ni stroškov za delničarje. Na Iliriki pravijo, da "v času izvedbe postopka prevzema družbe Gorenje s strani kitajske družbe Hisense, ni bilo ničesar znanega glede morebitne iztisnitve malih delničarjev". A bralec trdi, da ne le, da mu o iztisnitvi niso nič povedali, ampak so ga celo zavedli. "Vprašal sem jih, če bi bilo smiselno počakati na iztisnitev in so rekli, da ne, ker lahko tam nastanejo še višji stroški, natanko tako so rekli in potem sem jim pač rekel, naj naj uredijo vse za sprejem prevzemne ponudbe," trdi bralec. 

Iztisnitev lahko izvede delničar, ki ima več kot 90 odstotkov delnic, sklep o iztisnitvi sprejme na skupščini, delnice malih delničarjev se preknjižijo večinskemu delničarju, ki malimj delničarjem nakaže odpravnino, s tem pa večinski lastnik postane edini lastnik družbe. Ali bo Hisense v prevzemni ponudbi zbral 90 odstotkov delnic in ali bo nato izvedel iztisnitev, je bilo vnaprej težko napovedati, je bilo pa glede na visoko ceno verjetno. 

Vse to je potrebno, da prodaš nekaj delnic

"V kolikor želi delničar sprejeti ponudbo za prevzem, mora pri izbranem članu Ljubljanske borze najprej imeti trgovalni račun vrednostnih papirjev. Na novo odprti trgovalni račun mora z registrskega računa pri Klirinško depotni družbi nato prenesti delnice, za katere želi sprejeti ponudbo za prevzem. Nato s posebnim obrazcem sprejme ponudbo za prevzem. Za odpiranje trgovalnega računa mora stranka podpisati pogodbo o borznem posredovanju, borzno posredniška hiša mora stranko identificirati in pregledati dokumentacijo. S tem so povezani stroški. Tudi s prenosom delnic z registrskega računa pri KDD na trgovalni račun pri borzno posredniški hiši ali banki je povezano operativno delo oziroma stroški. Po izvedenem sprejemu prevzemne ponudbe se je trgovalni račun zaprl, da ne bi v zvezi z njim nastajali nadaljnji stroški na mesečnem nivoju. Tudi s prekinitvijo pogodbenega razmerja in zaprtjem računa so povezani stroški. Vse stroške smo zaračunali v skladu z veljavnim cenikom Ilirike," so nam pojasnili na borznoposredniški družbi.

Lahko bi prišel kar precej ceneje skozi

"Vsaka borznoposredniška ima svoj cenik, lahko bi prišel malo ceneje skozi, ampak za manj kot 25 evrov težko," pravi Tekavec. "Za take male delničarje je najbolj smiselno počakati na iztisnitev, v tem primeru ne gre za kupnino, ampak odpravnino, delnice se preknižijo brez stroškov za imetnika, denar pa navadno nakaže družba sama brez posrednika, ki bi za to zaračunal," opozarja Tekavec.

Pri NLB bi bil skupni strošek sprejema prevzemne ponudbe 21,67 evra, od tega za odpiranje računa neposredni strošek KDD 1,07 evra, prenos s prehodnega računa pri KDD na račun istega imetnika pri NLB 10 evrov, sprejem prevzemne ponudbe za finančne instrumente vrednosti do tisoč evrov 8 evrov, obdelava in izplačilo denarnega upravičenja dva evra in KDD nadomestilo 0,60 evra.

Pri BKS Bank, ki je pred časom kupila tudi GBD, bi bili stroški sprejema prevzemne ponudbe skupaj 34,49 evra, za odpiranje računa 1,07 evra stroškov KDD, sorazmerni delež za vodenje elektronskega računa 1,75 evra, sprejem prevzemne ponudbe 15 evrov, zapiranje računa pa 16,07 evra, 1,07 od tega za KDD.

Stroške bi zaračunali tudi, če ponudba ne bi bila uspešna

Prevzemno ponudbo je sprejelo nekaj več kot pet tisoč delničarjev Gorenja, če bi jo vsi pri Iliriki, to pomeni skoraj 80 tisoč evrov prihodkov, saj je strošek sprejema prevzemne ponudbe 15 evrov. V oči nam je padlo, da bi ta strošek zaračunali tudi, če ponudba ne bi bila uspešna, kar pomeni, da bi se delničarjem

"Strošek za sprejem prevzemne ponudbe je vedno, gre pravzaprav za strošek preknjižbe delnic, a da bi se obračunal tudi v primeru neuspešnosti ponudbe, se mi zdi izredno nenavadno," pravi Tekavec, ki sicer dodaja, da neuspešne ponudbe za prevzem pri nas skoraj ni bilo.

V Iliriki na vprašanje, zakaj bi 15 evrov stroškov sprejema prevzemne ponudbe zaračunali tudi v primeru, če bi bila neuspešna, odgovarjajo jel, da je bila prevzemna ponudba za Gorenje uspešna, "tako da so bili vsi stroški obračunani v skladu s cenikom".

Kaj za vraga so stroški APA?

In kaj sto stroški APA, ki so našemu bralcu pobrali še zadnje evre, ki so mu ostali po prodaji delnic Gorenja? "Stroški operativnega dela APA so stroški poročanja transakcije, ki je bila izvršena izven borze. Obveznost te objave velja od 3.1.2018 v skladu z uredbo Evropske unije MIFIR," pojasnjujejo na Iliriki.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 05:22 15.julij 2018.

    prej bi se pozanimal kako in kaj in bi vrgel delnice v peč

  • Avatar Twrdy
    Twrdy 12:40 14.julij 2018.

    Ko nimaš nič ti nič ne vzamejo. Če maš malo ti vzemejo vse. A ko maš veliko te ne jebejo

  • vidocq 23:07 12.julij 2018.

    direktor Volk MIP-Pomurka je 300 delavcen Pomurke dolžan zaradi stečaja od 2377 € in vse tja do 12.898 € in ti delavci se lahko le obrišejo pod nosom in to vse je zakuhala vlada 04-08 velikega vodje ,, to so ...prikaži več veliki denarji za malega človeka in se skupaj z državo smejejo v brk ubogim delavcem ,, ,, ,, pred zid stečajna in volk