Slovenija
16772 ogledov

Najbrž se vam niti ne sanja, koliko plačujete banki

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Letos vam bodo banke prvič poslale obvestilo, koliko plačujete za bančne storitve in katere storitve sploh uporabljate.

NLB in SKB sta obljubili, da bosta obvestilo poslali v prvi polovici leta, druga banke so bile manj zgovorne, obvestilo morajo vse banke poslati najkasneje do 30. oktobra.

Najbrž bo za marsikoga podatek kar šok. Sam sem ta pregled opravil pred časom, ko sem moral zaradi preoblikovanja osebnega v osebno-poslovni račun na NLB izbrati enega od paketov. Čeprav sem bil prepričan, da imam dober pregled nad stroški, so me rezultati presenetili.

V spletni banki sem pregledal promet za 12 mesecev, odlive sem razvrstil po velikosti, tako da so bili provizije za plačila in dvige na bankomatih drugih bank, stroški vodenja računa ter uporabnini za spletno in mobilno banko nekje blizu skupaj. Za vse bančne stroške sem v enem letu plačal 103 evre, kar je 8,60 evra na mesec.

Trije trajniki in od pet do osem položnic

Vsak mesec sem plačal tri trajnike in od pet do osem položnic prek spletne ali mobilne banke. Za vodenje računa in mobilno banko sem plačeval 3,30 evra na mesec, za Mastercard pa enkrat letno 23 evrov, kar sta povprečno skoraj dva evra na mesec.

Odločil sem se za paket Mladostni, ki stane 3,99 evra na mesec, največ je pri odločitvi odtehtala polovična članarina za Mastercard, še vedno pa moram plačevati strošek direktnih bremenitev (28 centov) in plačil prek spleta ali mobilne banke (40 centov). Paket Aktivni (9,40) bi bil zame 80 centov na mesec dražji od moje povprečne porabe v zadnjem letu, bi pa imel na voljo neomejeno število plačilnih nalogov in direktnih bremenitev, kar pomeni, da bi lahko plačeval tudi ženine položnice.

Štiri evre? To je precej ...

Ženi, ki nad svojo banko nikoli ni bila navdušena, sem predlagal menjavo banke in paket za štiri evre pri drugi banki. "Štiri evre, to je precej," mi je rekla. Ko sem jo vprašal, koliko zdaj plačuje, je rekla da okrog dva evra in dodala, da nima veliko računov. A samo pregled porabe za nekaj dni nazaj je pokazal, da presega štiri evre: 2,40 evra za račun, 1,07 za uporabo spletne in mobilne banke, plačilo trajnega naloga 0,33 evra in plačilni nalog 40 centov, skupaj več kot štiri evre, natančneje 4,20 evra pri enem samem plačilnem nalogu in trajniku.

Pri tem velja opozoriti, da ne jaz niti žena niti enega plačilnega naloga nisva plačala na okencu, kjer so stroški najvišji. Plačilo plačilnega naloga UPN na okencu na pošti stane 1,05 evra (zneski do 98 evrov), na okencu SKB banke pa kar štiri evre.

Izračun Zveze potrošnikov Slovenije je pokazal, da letni stroški tipičnega potrošnika, ki posluje na okencu, lahko dosežejo 365 evrov, medtem ko poslovanje prek spleta le tretjino tega zneska. V tabeli je izbrana košarica storitev, če veste, katere storitve uporabljate, pa jih lahko vnesete v spletni kalkulator in preverite najbolj ugodno ponudbo. 

Optimizirajte celo gospodinjstvo!

Svoj bančni paket sem izbral izključno na podlagi svoje porabe, a v NLB predlagajo, naj se pri izračunu izhaja iz gospodinjstva. "V povprečju ocenjujemo, da ima gospodinjstvo v aktivni dobi v povprečju 12 plačilnih nalogov na mesec," pravijo. Unicredit in NKBM na vprašanje, koliko plačilnih nalogov ima povprečni uporabnik, nista odgovorila.

Če bi na NLB za vseh 12 položnic uredili direktno bremenitev, to na mesec pomeni 3,36 evra stroškov, če pa bi vse plačal prek spletne ali mobilne banke to pomeni 4,8 evra na mesec samo za plačilo teh položnic. Kar nekaj uporabnikov ima celo po 20 plačilnih nalogov na mesec, še pravijo v NLB. Plačilo 12 plačilnih nalogov, če so vsi nižji kot 98 evrov, bi na pošti stalo 12,60 evrov, na banki SKB pa lahko skoraj 50 evrov.

Ni vse samo cena ...

NLB bančna kartica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kdor se bo po pregledu svoje porabe odločal za menjavo banke ali za izviro paketa, naj poleg cene upošteva še uporabniško izkušnjo, na primer ali je za vstop v spletno banko potrebno spletno digitalno potrdilo (to imajo ljudje navadno nameščeno le na enem računalniku), precej nepraktičen je tudi generator šifer v obliki kalkulatorja, precej bolj praktično je, če je mogoče geslo za vstop generirati s telefonom, ki ga imaš vedno s sabo. Pomembno je tudi, kako prijazni za uporabo sta spletna in mobilna banka, kako daleč je najbližja poslovalnica, od kdaj do kdaj je na voljo kontaktni center in podobno. Vse bolj priljubljeno je tudi plačevanje, pri katerem je kartica "spravljena" v telefonu in se plačilo na brezstičnem POS terminalu lahko izvede kar s telefonom, česar vse banke pri nas še ne omogočajo.

Po naših informacijah banke ne ponujajo "poskusnega" računa, zato je morda pred dokončno menjavo pametno za en mesec odpreti račun na drugi banki in jo preizkusiti, a se pred tem nujno pozanimajte o morebitnem strošku zapiranja računa, ki bi bil odprt le krajši čas.

V primeru menjave banke je treba vse, ki vam nakazujejo denar (delodajalec, CSD, podjetje, katerega dividende dobivate itd.), obvestiti, da imate nov račun, na katerega naj vam po novem nakazujejo.

janez.zalaznik@zurnal24.si