Slovenija
57751 ogledov

Od banke boste dobili pomembno obvestilo, lahko vas preseneti

Denar Evropska centralna banka
"31. oktobra so v EU pričela veljati nova pravila, ki bankam in ponudnikom finančnih storitev nalagajo podrobno obveščanje strank o stroških povezanih z odpiranjem in vzdrževanjem bančnih računov na standardiziranem obrazcu," je opozorila Zveza potrošnikov Slovenije.

Enkrat letno bo moral biti vsak komitent obveščen o vseh stroških, povezanih z bančnim računom. Na standardiziranem obrazcu bodo banke morale vsakemu poslati poročilo, v katerem mora biti navedeno nadomestilo za vsako storitev posebej in kolikokrat je bila uporabljana ter skupni znesek zaračunanih nadomestil.

Za uporabnike paketov bodo morale biti navedene še storitve, ki niso vključene, navedene bodo morale biti zaračunane obresti za limit, prejetih obresti za pozitivno stanje na računu, pri tistih, ki imajo kredite pa tudi obrestna mera in znesek odplačanih obresti.

"Kadar je plačilni račun ponujen v paketu storitev, mora ponudnik finančnih storitev obvestiti potrošnike, ali je mogoče kupiti račun ločeno in v tem primeru zagotoviti potrošnikom ločene podatke o pristojbinah za različne storitve," opozarja Zveza potrošnikov Slovenije.

NLB ga bo poslala v prvi poloviti prihodnjega leta

"Obračun nadomestil pa bomo v skladu z zakonodajo strankam pošiljali enkrat letno. Prvi tak letni obračun bomo strankam pripravili v prvi polovici leta 2019. Stranke ga bodo prejele skupaj z mesečnim izpiskom," so nam pojasnili na NLB. Poslali ga bodo vsem strankam hkrati. "Način pošiljanja bo enak, kot je dogovorjen za pošiljanje izpiskov (po pošti, v spletni banki NLB Klik ali na e-naslov)," so še pojasnili.

Novi predpisi določajo, da morajo banke odslej potrošnikom ob odprtju računa izdati standardiziran obrazec, ki zajema vse stroške, povezane z najpogostejšimi storitvami. Te so vodenje plačilnega računa in povezane storitve, izdaja debetne kartice, izdaja kreditne kartice, prekoračitev dovoljenega in nedovoljenega stanja, kreditno plačilo, trajni nalog, direktna obremenitev in dvig gotovine, opozarja ZPS

Tudi na Abanki bodo obvestila poslali na enak način, kot zdaj strankam pošiljajo mesečne izpiste o prometu in stanju na računu, to je preko spletne in elektronske banke, po elektronski pošti ali po pošti. Kdaj jih bodo pošiljali, niso napovedali, skrajni rok je do konca oktobra prihodnje leto.

"Nova KBM bo stranke obveščala po različnih kanalih, odvisno od načina, dogovorjenega s posamezno stranko, prvič pa bomo obračune o zaračunanih nadomestilih strankam poslali najkasneje do 30.10.2019," so odgovorili v NKBM.

Banka Slovenije na spletu omogoča primerjavo nadomestil za najpogostejše storitve.

"Banka SKB bo izdajala obračun enkrat letno. Prvega, za obdobje od 1. 10. 2018 do 31. 12. 2018, bomo poslali predvidoma v drugem kvartalu leta 2019 po pošti na naslove strank," pa so nam povedali v SKB banki.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 4
  • matermila 12:23 13.november 2018.

    Tudi to poročilo bomo komitenti plačali.

  • miho 10:22 13.november 2018.

    Niso banke krive, ampak naša grozna zakonodaja. Polovica ljudi ne bo razumela, zakaj so to dobili in bo spet sama jeza.

  • migi 06:24 13.november 2018.

    Da je še ja več birokracije...spet bodo zaposlovali,ker bo kao premalo ljudi! Bedarija