Slovenija
9334 ogledov

Pozor, hitri kredit je lahko bistveno dražji od običajnega

Denar
"Hitri krediti prinašajo potrošnikom krajše in poenostavljene postopke odobritev, a tudi dodatna tveganja," opozarja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS).

Banke in hranilnice obljubljajo odobritev še isti dan ali celo v nekaj minutah, poleg vloge pa za odobritev praviloma zadošča osebni dokument, davčna številka ter številka bančnega računa, pri nekaterih bankah je mogoče vse urediti prek spleta.

"Hitri krediti so praviloma omejeni na izposojo manjših zneskov do največ 5000 oziroma 10.000 evrov. Do 15.000 evrov lahko dobite pri Gorenjski banki, do 20.000 pri Sberbanki, do 25.000 pri NLB (do 15.000 prek mobilne banke) in do 30.000 evrov pri NKBM, kjer je to edini potrošniški kredit v njihovi ponudbi. Ročnosti so krajše, najpogosteje do treh let, do pet let je hitri kredit mogoče odplačevati pri Abanki, Addiko Banki, Sberbank (Hitri kredit), SKB in Unicredit banki ter do osem let pri NKBM in Sberbank (Ekspres kredit)," navaja ZPS.

Hitri kredit tudi 200 evrov dražji od običajnega, lahko pa tudi ugodnejši

"Primerjava informativnih izračunov je pokazala, da so hitri krediti praviloma dražji od nenamenskih potrošniških kreditov (klasični gotovinski). Pri izposoji 5000 evrov za dobo treh let so skupni stroški hitrega kredita v primerjavi s klasičnim kreditom pri istem ponudniku v povprečju višji za okrog 80 evrov, največja razlika je pri Delavski hranilnici, in sicer več kot 200 evrov. Hitri kredit je od klasičnega ugodnejši le pri Banki Intesa Sanpaolo in pri Addiko Bank pri UniCredit banki sta ponudbi enaki," opozarja ZPS.

"Med ugodnejšimi ponudniki hitrih kreditov so Gorenjska banka, NKBM, Primorska hranilnica Vipava, Sparkasse in UniCredit Banka. Vendar upoštevajte, da UniCredit in Sparkasse v skupne stroške ne vključujeta stroškov vodenja osebnega računa, nekatere banke pa jih ne upoštevajo niti pri izračunu EOM. Prav EOM in skupni stroški kredita pa sta ključni postavki za primerjavo kreditov, zato tovrstna praksa ponudnikov izkrivlja informacije in onemogoča primerjavo ter izbiro najbolj ugodne ponudbe," še opozarjajo v zvezi potrošnikov.

Primerjavo stroškov za hitri in nenamemski potrošniški kredit pet tisoč evrov za tri leta lahko najdtete tukaj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • jozicamurn 22:10 11.november 2018.

    Prosim ZPS, da preverijo pri katerih bankah zahtevajo plačilo cenilca hiše in notarja, za prevzem kredita. Namig: NKBM. Cenilec je ob prihodu 250 eur, notar pa tudi do 500eur+, če hočeš vzeti hipotekarni kredit z delnim izplačilom v gotovini. Ta ...prikaži več znesek ne gre v kredit, ampak mora potrošnik tako visoke stroške plačati sam iz svojega žepa. Preverite #zurnal24.si pa boste videli.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:30 11.november 2018.

    vsi krediti so isti šmoren,kakor obrneš je končni izid enak,če je brez zavarovanja je pa višja obrestna mera in nas samo zavajajo