Slovenija
6133 ogledov

Brezstične kartice: Pri nas 15, v Avstriji 25 evrov

brezstična kartica Saša Despot
Neprilagojeni na slovenske zahteve

Na nas se je obrnila bralka, ki je nedavno v trgovini Reserved sem plačala s kartico NLB maestro. "Glede na to, da sem imela brezstično, sem pričakovala, da bom morala za 22 evrov vtipkati pin. A ga ni bilo treba. Prodajalka mi je povedala, da imajo nove pos terminale in pin do določnega zneska ni potreben. Kakšen je najvišji znesek plačila z brezstično kartico prodajalka ni vedela. Je pa rekla, da se razlikuje od banke do banke," razlaga bralka, ki jo je seveda zanimalo, ali je pri plačevanju z brezstičnimi karticami prišlo do spremembe.  

Mejni znesek ostaja 15 evrov

"V NLB ni nobenih sprememb pri znesku, do katerega ob uporabi brezstične kartice ni potreben vnos pina. Mejni znesek ostaja 15 evrov, nad tem zneskom je potreben vnos pina," pojasnjujejo v NLB. Je pa v tem primeru šlo za za enega od drugih pridobiteljev prodajnega mesta, ki prihaja iz tujine. V tujini mejni znesek za vnos pina višji, in sicer praviloma 25 evrov. 

V Avstriji boste pin tipkali pri 25 evrih

"Pojasnilo prodajalke, da se višina mejnega zneska za vnos pina razlikuje od banke do banke, torej ne drži. Z vse banke v Sloveniji velja limit 15 evrov, določi pa se na POS terminalu in ne na kartici. Se pa lahko razlikuje od države do države. Torej, če greste s svojo NLB kartico v Avstrijo, kjer imajo ta znesek na POS-u določen na 25 evrov, boste morali vnesti PIN šele nad tem zneskom. Na Hrvaškem je mejni znesek 100 HRK, v Italiji tudi 25 evrov," pojasnjujejo na NLB. 

pay pass Osem evrov Slovenija Če ne želite brezstične kartice, morate plačati osem evrov

Tudi tujci bi morali znesek prilagoditi na slovenske zahteve

Skladno s pravili mednarodnih kartičnih sistemov bi morali tudi tuji pridobitelji prodajnih mest, ki imajo instalirane POS terminale v Sloveniji, ta znesek prilagoditi na slovenske zahteve, torej na 15 evrov. Znesek za posamezno državo je določen preko kartičnih sistemov in se ga morajo držati vsi igralci na določenem trgu.

Sporočite banki

Vsem, ki na tak primer naletijo, na banki svetujejo, da o situaciji obvestijo direktno Mastercard ali Viso, če pa gre za stranko NLB pa prosijo, da jim zaupate ime in lokacijo prodajnega mesta, da bodo lahko takoj posredovali. Pokličejo naj NLB Kontaktni center na 01 477 20 00, kjer so na voljo 24/7 vse dni v letu.

pay pass Slovenija Brezstične kartice v porastu. Tudi zlorabe?

 

 

Komentarjev 2
  • popokatopetl 09:40 23.november 2018.

    Ni mi jasno zakaj si ne smemo sami določit mejnega zneska. Marsikomu iz takih ali drugačnih razlogov ni prav da kartica potegne brez PINa, preostane primitivna metoda rezanja antenske žice v kartici z olfa nožem ;)

  • kapibara 09:19 23.november 2018.

    Ni blema. naj nakupuje samo v A + I pa ji ne bo treba pin tipkat