Slovenija
365 ogledov

Brezstične kartice v porastu. Tudi zlorabe?

pay pass Saša Despot
Število uporabnikov plačilnih kartic, ki imajo brezstično kartico, stalno narašča. Preverili smo, ali narašča tudi število njihovih zlorab.

Uvedba brezstičnih plačilnih kartic je med uporabniki sprva povzročila precejšnje nezaupanje, saj za transakcije do 15 evrov pri plačili ni treba vtipkati PIN kode. Mnogi so bili prepričani, da se bo število zlorab povečalo. Po zadnjih podatkih pa ni tako.

Zlorab ne beležijo

"Zlorabe brezstičnih kartic do sedaj nismo imeli," pravi Aleksander Batič, izvršilni direktor uprave banke za področje poslovne mreže pri NKBM. Zlorab brezstičnih kartic prav tako ne beležijo ne v NLB ne v Hypo Alpe-Adria-Bank.

"Vse kartice, pri katerih bi obstajal sum zlorabe ali bi stranka sama prijavila zlorabo kartice, blokiramo. Stranko o blokadi obvestimo in ji izdamo novo kartico oziroma nove kartice. V primeru zlorabe kartice stranka ni finančno obremenjena," postopek v primeru zlorabe razloži Batič. 

Lahko dobite stično kartico

Komitenti NKBM, ki NFC tehnologije ne želijo, imajo možnost zahtevati kartico, ki ni brezstična. "Stranka mora banko obvestiti, da želi plačilno kartico brez NFC tehnologije. Menjava je brez dodatnih stroškov," pojasnjuje Batič. Možnost menjave brezstične kartice za stično imajo tudi v NLB. "V primeru, da stranka ne želi brezstične Maestro kartice, lahko naroči stično kartico. Pogoj za to je izbor motiva in v takšnih primerih se nadomestilo ne zaračunava," pravijo. 

Batič poudarja, da je varnost brezstične tehnologije primerljiva ali celo večja kot pri tehnologiji s čipom in številko PIN. "Brezstični del čipa vsebuje minimalno količino podatkov, s katerimi ni mogoče opraviti transakcije z drugo kartico, prek drugega kanala ali pri različnih trgovcih. Pomembno je še, da je na čipu tudi kriptogram, ki omogoča kriptiranje podatkov," pojasnjuje. 

O transakcijah lahko obveščajo

Priporočljivo je, da se uporabniki poslužujejo storitve varnostnih SMS sporočil, kar uporabnikom svetujejo vse banke. Prek omenjenih sporočil je uporabnik obveščen o transakciji, opravljeni na bankomatu, POS-terminalu, spletu ali prek telefona doma in v tujini. V sporočilu, ki ga uporabnik prejme, je telefonska številka servisnega centra, ki je dosegljiv 24 ur na dan.

brezsticna kartica | Avtor: oa oa
Za varnostni SMS za eno plačilno kartico je pri NKBM treba odšteti 0,75 evra, za dve plačilni kartici 1,25 evra in 1,55 evra za vse plačilne kartice, vezane na en transakcijski račun. Pri NLB boste za varnostni SMS odšteli en evro mesečno, ne glede na možnost obveščanja, ki jo izberete, in število prejetih sporočil. Pri Hypo Alpe-Adria-Bank boste za informacijo o dobroimetju na računu prek SMS sporočila za predplačniško MasterCard odšteli ceno SMS sporočila vašega GSM operaterja. 

V Hypo Alpe-Adria-Bank poleg uporabe storitve obveščanja prek SMS sporočila uporabnikom svetujejo, naj tudi sami dodatno poskrbijo za varno uporabo brezstičnih kartic. Med drugim se priporoča redno preverjanje bančnih izpiskov in zabeleženih transakcij. 

Brezstično poslovanje v porastu

"V zadnjih dvanajstih mesecih je brezstično plačevanje doseglo izjemno rast, saj je ta hiter in priročen način plačevanje dosegel več potrošnikov in trgovcev v Evropi," je povedal Tristan Kirchner, izvršni direktor oddelka za trženje izdelkov pri Visa Europe.

V zadnjih 12 mesecih je bilo izvedenih tri milijarde brezstičnih transakcij, kar je skoraj trikrat toliko kot v enakem obdobju lani. Samo aprila so evropski potrošniki svoje kartice uporabili 360-milijonkrat, kar pomeni 150-odstotno povečanje glede na 143 milijonov transakcij v aprilu 2015.

"Tudi v Sloveniji potrošniki že uporabljajo brezstično plačevanje: v marcu 2016 smo zabeležili 13 odstotkov brezstičnih plačil," je dejala Alenka Mejač Krassnig, direktorica za Slovenijo pri Visa Europe. 

Preberite tudi: 

Komentarjev 8
  • Ferluci 09:09 16.maj 2016.

    No ja, NFC tehnologija sama po sebi ne zagotavlja varne komunikacije, zato se kombinira z večslojnim kriptografskim protokolom (npr. SSL). Takšno zaščito je sicer težko razbiti, se pa da. Alu folija sicer za nekaj % zmanjša moč sprejema, odpravi pa ne.

  • popokatopetl 09:09 16.maj 2016.

    ampak kot splošna "kraja identitete" ki seveda je v porastu.

  • popokatopetl 09:06 16.maj 2016.

    Plačevanje bi precej bolj pospešili, če bi ukinili razne kartice popustov in igrice povezane z njimi.