Slovenija
301 ogledov

Če ne želite brezstične kartice, morate plačati osem evrov

pay pass Saša Despot
Strankam NLB ob poteku plačilne kartice, staro, stično kartico zamenjajo z brezstično brezplačno, če stranka vztraja pri stični kartici pa jo to stane osem evrov.

Nova ljubljanska banka (NLB), ki  je kot prva banka v Sloveniji začela izdajati brezstične plačilne kartice, uporabnikom, ki jim je potekel rok uporabe MasterCard kartice ali Ba Maestro kartice, ob redni obnovi izda novo brezstično kartico brezplačno.

Zaplete pa se, če uporabnik brezstične kartice ne želi, oziroma hoče ostati pri stari, stični kartici.

"Rada bi imela navadno kartico"

"Ne želim brezstične kartice, ker se bojim, da jo zgubim in jo nato z lahkoto, ker ne potrebuje PIN kode,  uporabi najditelj. Zato sem se, ko so mi poslali novo, brezstično kartico,  oglasila na banki in prosila za stično kartico, vendar sem bila zelo presenečena, ko so zahtevali, da za izdelavo navadne kartice izberem motiv in  plačam osem evrov, medtem, ko sem brezstično dobila brezplačno, " pravi bralka. "Razmišljam, da bi menjala banko," dodaja.

MasterCard je lahko samo brezstičen

Izdaja MasteraCard kartic z odloženim plačilom na stari tehnologiji ni več mogoča, pojasnjujejo na NLB. Če imetnik MasterCard kartice ne želi brezstične kartice se lahko odloči za drugo vrsto kartice z odloženim plačilom (Karanta, Visa).

Lahko pa se za zamenjavo brezstične kartice za navadno, stično kartico, odločijo imetniki BaMaestro kartic. Kot poudarjajo na banki, takšno kartico stranki izdajo brezplačno, potrebno pa je kriti stroške izdelave kartice, ki vključujejo strošek plastike in pesonalizacije. "Za pokritje teh stroškov banka zaračunava nadomestilo v višini skladno z vsakokratno veljavno Tarifo NLB d.d." so glede stroška odgovorili na NLB. 

Izbrati morajo motiv, drugače ne gre

Za dodatno pojasnilo smo poklicali še na telefonsko številko, namenjeno uporabnikom, kjer so nam potrdili, da je stično kartico mogoče dobiti le tako, da uporabnik izbere motiv na kartici, nato pa izdelava stane osem evrov. Glede na navodila, ki jih imajo, stične kartice brez motiva ni mogoče dobiti.
Izdelava stične kartice po poteku stare kartice tako stane več, kot stane zamenjava kartice za brezstično redno obnovo - če želite imeti brezstično kartico še preden vam je potekla stara, namreč plačate 6,85 evra.

Na Gorenjski banki le brezstične kartice

Brezstične plačilne kartice so začeli izdajati tudi na Gorenjski banki. Zamenjava je ob poteku prav tako kot na NLB brezplačna, vendar pa zamenjava za staro, stično kartico na Gorenjski banki sploh ni mogoča.     

O financah in pravicah, ki jih imate kot potrošniki, lahko veliko informacij najdete na forumu med.over.net

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • zdrej 13:49 14.april 2015.

    Ja, saj se vidi, da niso sposobne zaslužiti denarja drugače, kot da skubijo svoje komitente. Bomo pa zamenjali banko. Sicer je še drugi način. Pritožiš se za vsako od tebe neavtorizirano uporabo in zahtevaš vračilo denarja.

  • Papaja Popi 16:17 13.april 2015.

    Jaz pa pred 25 leti.

  • Papaja Popi 16:16 13.april 2015.

    Nova ljubljanska banka ni začela prva izdajati brezstično bančno kartico.Pa kdo sploh še je pri NLB ?