Toliko podjetnikov že razmišlja o odpuščanju delavcev

Foto: EPA
Foto: EPA
Tri četrtine podjetnikov pričakuje zmanjšan dobiček, tretjina pa jih pravi, da je zaradi visokih stroškov elektrike in plina celo ogrožen obstoj podjetja, je pokazala anketa, ki jo je Obrtna zbornica izvedla med svojimi člani in v kateri je sodelovalo 820 obrtnikov in podjetnikov.
Oglej si celoten članek

Da bodo morali krčiti svoje poslovanje, jih ocenjuje 29 odstotkov vprašanih, 15 odstotkov pa jih razmišlja o odpuščanju delavcev.

Petina podjetij ima že zdaj od 100 do 500 odstotkov višje položnice za elektriko, polovica pa do 50 odstotkov, od 50 do 100 pa slaba tretjina.

Od vlade zato obrtna zbornica pričakuje ukrepe za pomoč gospodarstvu, med drugim si želijo ponovno uvedbo sofinanciranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, je pojasnil Blaž Cvar, predsednik OZS.

Za mala podjetja je določena najvišja cene elektrike, ki bo veljala za večino malih obrtnikov in podjetij, pri večjih pa menijo, da zakon o pomoči gospodarstvu ne bo zadoščal.

Tudi pri plinu ima letos petina vprašanih od enkrat do petkrat višje stroške kot lani, dobra polovica (59 odstotkov) pa do 50 odstotkov višje stroške, petini pa so se zvišali od 50 do 100 odstotkov.

Anketa je še pokazala, da večina obrtnikov in podjetnikov, 69 odstotkov vprašanih, še nima sklenjenih pogodb za dobavo električne energije za leto 2023.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 39

  • 22:10 24. Avgust 2022.

    Naj prilagodijo svoj dobiček družbenim razmeram, ne pa da jih žene pohlep.

  • 20:14 24. Avgust 2022.

    Tri četrtine predvideva manjši dobiček???? Kakšen dobiček , ko pogledaš računovodske izkaze jih tri četrtine izkazuje že zdaj izgubo , …

  • 18:22 24. Avgust 2022.

    čakamo na večerne ure, ko se podgane priplazijo in nas obtožijo kakšni troli smo, živimo v kevdru, same koprive ... …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.