Tožilska navodila na čakanju

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Ustavne sodnike zanima, ali je Aleš Zalar presegel pooblastila.
Oglej si celoten članek

Ustavno sodišče je začelo predvidoma dolgotrajno presojanje, ali je minister za pravosodje Aleš Zalar ravnal zakonito in skladno z ustavo, ko je konec februarja tožilcem naložil obvezna navodila, kako naj pri svojem delu upoštevajo državnotožilski red.

Začasna prepoved
Navodilom, ki bi jih morala tožilstva uporabljati od aprila, a so jih v ustavno presojo poslali poslanci opozicije, tožilci tako še nekaj časa ne bodo smeli slediti. Vsaj dokler ustavni sodniki dokončno ne pretehtajo, ali veljavni tožilski zakon pravosodnemu ministru sploh zakonito podeljuje pooblastilo, da tožilcem za usmerjanje njihovega dela po potrebi in po posvetovanju z generalnim državnim tožilcem izda obvezna navodila.

"Brez podrobnejše analize ustavnopravne analize ni mogoče jasno reči, ali je takšno pooblastilo dopustno," ugotavljajo ustavni sodniki.

Na Zalarjevem ministrstvu upajo, da rdeča luč ustavnih sodnikov tožilskim navodilom ne bo povzročila posledic. "Potrjuje se pravilnost ocene ministrstva, da so možne različne razlage veljavnega zakona o državnem tožilstvu," dodajajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.