Slovenija
3 ogledov

Tožilska navodila na čakanju

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ustavne sodnike zanima, ali je Aleš Zalar presegel pooblastila.

Ustavno sodišče je začelo predvidoma dolgotrajno presojanje, ali je minister za pravosodje Aleš Zalar ravnal zakonito in skladno z ustavo, ko je konec februarja tožilcem naložil obvezna navodila, kako naj pri svojem delu upoštevajo državnotožilski red.

Začasna prepoved
Navodilom, ki bi jih morala tožilstva uporabljati od aprila, a so jih v ustavno presojo poslali poslanci opozicije, tožilci tako še nekaj časa ne bodo smeli slediti. Vsaj dokler ustavni sodniki dokončno ne pretehtajo, ali veljavni tožilski zakon pravosodnemu ministru sploh zakonito podeljuje pooblastilo, da tožilcem za usmerjanje njihovega dela po potrebi in po posvetovanju z generalnim državnim tožilcem izda obvezna navodila.

"Brez podrobnejše analize ustavnopravne analize ni mogoče jasno reči, ali je takšno pooblastilo dopustno," ugotavljajo ustavni sodniki.

Na Zalarjevem ministrstvu upajo, da rdeča luč ustavnih sodnikov tožilskim navodilom ne bo povzročila posledic. "Potrjuje se pravilnost ocene ministrstva, da so možne različne razlage veljavnega zakona o državnem tožilstvu," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.