Tragikomičen pingpong med tožilstvom in policijo ... Primer poslanke SMC Irene Grošelj Košnik

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Tožilstvo trdi, da zadnje mesece čaka na dodatne podatke ... Policija pa njihove zahteve ni prejela in jim posledično podatkov ne bodo posredovali. Bizaren zaplet v primeru predkazenskega postopka poslanke SMC.
Oglej si celoten članek

Konec decembra so policisti zaključili s preiskavo domnevnih nepravilnosti - med drugim gre za nepravilnosti pri najemanju kreditov, zamikov pri plačevanju prispevkov za socialno varnost zaposlenih in prirejene bilance -, ki so se na trboveljskem centru za socialno delo dogajale pod vodstvom Irene Grošelj Košnik. Poleg nje so kazensko ovadili še dve - nekdanjo računovodkinjo Natašo Perme Guzej in vršilko dolžnosti direktorice Natašo Pavlovič.

Ljubljansko tožilstvo, ki primer vodi, je ovadbo prejelo 13. decebra 2016 in od policije zahtevalo dopolnitev, nato pa naj bi izvedlo odločitev o začetku kazenskega pregona ali ustavitvi postopka v primeru, da dokazov za nadaljevanje ni. A kot vse kaže, se to še ne bo zgodilo kmalu, saj se je na tej točki omenjeni primer spremenil v tragikomedijo.

Tožilstvo namreč zatrjuje, da je zadeva še vedno v dopolnitvi pri policiji, ta pa navaja, da to ni res! 

"Posledično tožilska odločitev še ni bila sprejeta," nam je zatrdila donedavna vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič, na naše vprašanje ali so od policije že prejeli dopolnjeno ovadbo. Na ponovno prošnjo po več dodatnih pojasnilih je tudi nova začasna vodja tožilstva Katjuša Čeferin, ki je Tamaro Gregorčič nadomestila, dva tedna kasneje vztrajala, "da je pristojna tožilka od policije zahtevala dodatne podatke, ki jih še ni prejela".

A na policiji so nam to zanikali in zatrdili, da so policisti kazensko ovadbo dopolnili v drugi polovici meseca marca 2017, od takrat naprej pa od tožilstva niso dobili dodatnih prošenj za dopolnitev. So pa julija 2017 iz tožilstva na pristojno policijsko enoto posredovali obvestilo, iz katerega je razvidno, da ni možno pregledati določenih podatkov na priloženih CD-jih, s katerimi je bila dopolnjena kazenska ovadba. "V zvezi navedenega so bili opravljeni naknadni razgovori s pojasnili s strani kriminalista in tožilke. Nadalje pristojna policijska postaja po preverjanju ni prejela nobenih novih zahtev po dopolnitvi s strani tožilstva," nam je pojasnila predstavnica PU Ljubljana Nataša Pučko, ki nam je zatrdila, da so podatke ponovno potrdili tudi na pristojni policijski postaji, ki je preiskovala konkretno zadevo.

Na tožilstvo smo se tako obrnili še tretjič in jih zaprosili za podatke, kdo vodi primer, ki nakazuje na resne sume nepravilnosti pri delu poslovanja omenjenega zavoda, in kdaj so zadnjič policijo zaprosili za dodatne podatke ... "V zvezi z vašimi vprašanji vam sporočamo, da je pristojna tožilka zahtevo za dostavo podatkov policiji posredovala dne 27. julija 2017," je odgovorila začasna vodja tožilstva. Ker je zadeva še v predkazenskem postopku, pa imena tožilke ne morejo sporočiti.

Ob tem pingpongu, ko na tožilstvu čakajo na dopolnitev, za katero policija ne ve oziroma meni, da jo je že izvedla, primer seveda stoji ... Potencialno tako lahko zastara pregon morebitnih kaznivih dejanj, saj je poslanka SMC Irena Grošelj Košnik CSD Trbovlje vodila med letoma 1990 in 2014, kot je razkrila izredna revizija ministrstva za delo, pa so bili od leta 2012 dalje najeti trije krediti, za nobenega ministrstvo ni dalo mnenja in niti ni soglašalo ministrstvo za finance. Prav tako je prihajajo tudi do štirimesečnih zamikov pri plačevanju prispevkov za socialno varnost za 12 delavcev zaposlenih na centru za socialno varnost.

Ovadbo zaradi suma ponarejanja listin oziroma bilanc poslovanja zoper neznano osebo pa je že prvi dan vložil tudi zdajšnji direktor CSD Rok Zupanc. 

Zastaralni rok pa je odvisen višine zagrožene zaporne kazni za očitano kaznivo dejanje. Če je za dejanja zagrožena zaporna kazen do enega leta ali denarna kazen, kazenski pregon zastara po šestih letih. Če je za dejanje zagrožena zaporna kazen nad enim letom, kazenski pregon zastara po desetih letih. Če je za kaznivo dejanje predpisanih več kazni, se zastaralni rok določi po najhujši predpisani kazni ...

barbara.erzen@zurnal24.si

Slovenija SMC zaenkrat še ščiti hrbet svoje poslanke

Poslanka Irena Grošelj Košnik se na prošnje Žurnala24 po komentarju ob objavi, da je kazensko ovadena, ni odzvala. Je pa nekaj dni kasneje za STA pojasnila, da "pristojni organi, ki preiskujejo zadevo, svoje delo opravljajo skladno s svojimi zakonskimi pooblastili. Zase lahko trdim, da sem svojo funkcijo direktorice CSD Trbovlje opravljala odgovorno".

Kljub razkritjem, ki jih je pokazala izredna revizija in kriminalistična preiskava, so svojo poslanko v SMC doslej zaščitili in navedli, da do zaključka uradnih postopkov opravlja delo poslanke. Postopkov, ki še niso zaključeni, pa ne morejo komentirati.

Foto: Saša Despot SMC kongres

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 20:18 10. Oktober 2017.

    Cela vecnost,da se kaj premakne ker pac morajo preganjat kriminal po uradni dolznosti drgac pa tku najraje nebi nic ukrepal.V …

  • 17:14 10. Oktober 2017.

    Dajte si že rečt da SMC lahko kar si zmisli ti pa ne smeš in pika

  • 14:49 10. Oktober 2017.

    Etika in morala, na kateri se sklicujejo predsednik in članstvo stranke SMC. Vendar samo za druge, razen za člane SMC.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.