"Transparentni" molk

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Jani Soršak. “V interesu javnosti je, da se ve, kdo kandidira za ta mesta.”
Oglej si celoten članek

Na ministrstvu za gospodarstvo (MG), ki ga začasno na daljavo vodi Mitja Gaspari, so se glede tega, koliko prijav za člane sveta in komisije prihodnje agencije za varstvo konkurence so dobili, zavili v molk. Prav tako ne razkrivajo, kdo se je prijavil, ali so med njimi tudi zaposleni z MG in v kateri fazi sploh so izborni postopki.

Neuradno naj bi za pet stolov v svetu in pet v komisiji prišlo devet prijav. Torej bi stole lahko dobili očitno kar vsi prijavljeni, saj z MG odgovarjajo le, da so za enega “manjkajočega člana komisije v objavo že posredovali vnovičen javni poziv”.

Napol mafijsko kadrovanje

Bivšega prvega varuha konkurence Janija Sorška, ki se je dolgo bojeval, da se urad za varstvo konkurence preoblikuje v neodvisno agencijo, ta skrivnostnost MG preseneča. “V interesu javnosti je, da se ve, kdo kandidira za mesta v tako pomembna organa, ne pa da se to dela skoraj napol mafijsko in bo javnost, tudi strokovna, kakovost teh ljudi presojala, šele ko bodo že izbrani,” pravi Soršak.

Po njegovem izbira sveta in komisije tudi nikakor ne spada med tekoče posle in bi bilo zato z vsemi temi postopki smiselno počakati na čas po volitvah. Slabo pa naj bi po njegovem bilo tudi to, da postopke vodi MG. Ustrezneje bi bilo, dodaja, da bi to počelo finančno ali pa Gasparijevo ministrstvo.

Po zakonu naj bi prijavljeni kandidati za svet, ki bo po konstituiranju odločal o novem direktorju agencije, šli skozi akreditacijski postopek pri kadrovsko-akreditacijskem svetu, ki ga vodi Jaka Vadnjal. Njegova pojasnila, ali se je to že zgodilo, pa še čakamo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.