Slovenija
6 ogledov

"Transparentni" molk

Jani Soršak odhaja med odvetnike, odprl bo svoj d. o. o., in trdi: "Iz mojih oma Žurnal24 main
Jani Soršak. “V interesu javnosti je, da se ve, kdo kandidira za ta mesta.”

Na ministrstvu za gospodarstvo (MG), ki ga začasno na daljavo vodi Mitja Gaspari, so se glede tega, koliko prijav za člane sveta in komisije prihodnje agencije za varstvo konkurence so dobili, zavili v molk. Prav tako ne razkrivajo, kdo se je prijavil, ali so med njimi tudi zaposleni z MG in v kateri fazi sploh so izborni postopki.

Neuradno naj bi za pet stolov v svetu in pet v komisiji prišlo devet prijav. Torej bi stole lahko dobili očitno kar vsi prijavljeni, saj z MG odgovarjajo le, da so za enega “manjkajočega člana komisije v objavo že posredovali vnovičen javni poziv”.

Napol mafijsko kadrovanje

Bivšega prvega varuha konkurence Janija Sorška, ki se je dolgo bojeval, da se urad za varstvo konkurence preoblikuje v neodvisno agencijo, ta skrivnostnost MG preseneča. “V interesu javnosti je, da se ve, kdo kandidira za mesta v tako pomembna organa, ne pa da se to dela skoraj napol mafijsko in bo javnost, tudi strokovna, kakovost teh ljudi presojala, šele ko bodo že izbrani,” pravi Soršak.

Po njegovem izbira sveta in komisije tudi nikakor ne spada med tekoče posle in bi bilo zato z vsemi temi postopki smiselno počakati na čas po volitvah. Slabo pa naj bi po njegovem bilo tudi to, da postopke vodi MG. Ustrezneje bi bilo, dodaja, da bi to počelo finančno ali pa Gasparijevo ministrstvo.

Po zakonu naj bi prijavljeni kandidati za svet, ki bo po konstituiranju odločal o novem direktorju agencije, šli skozi akreditacijski postopek pri kadrovsko-akreditacijskem svetu, ki ga vodi Jaka Vadnjal. Njegova pojasnila, ali se je to že zgodilo, pa še čakamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.