Trbovlje prve po Ljubljani

Foto: Žurnal24 Za presejalni program Dora je predvidenih šest mobilnih enot, ki se bodo selile
Rak dojke. V Trbovljah mobilna enota za slikanje dojk, jeseni Dora v Mariboru.
Oglej si celoten članek

V Trbovljah bodo danes predstavili mobilno enoto za slikanje dojk – mamografije – v sklopu programa Dora. Slikati bodo začeli v ponedeljek, povabili pa so šest tisoč žensk iz Zasavja, starih od 50 do 69 let.

“Najprej bomo vabili 38 žensk na dan, nato bomo delali v dveh izmenah in vabili 70 žensk na dan,” je povedal Maksimiljan Kadivec, vodja programa Dora, ki poteka pod okriljem Onkološkega inštituta Ljubljana. Gre za prvo mobilno enoto za izvajanje mamografij v sklopu programa Dora, ki bo delovala zunaj Ljubljane.

Odkrili 55 primerov raka

Na program Dora, ki poteka od aprila 2008, se je v Ljubljani do zdaj odzvalo 6.994 žensk. Odkrili so 55 primerov raka dojke. “Odkrili smo različne rake, večina jih je bila majhnih, manjših od 15 milimetrov,” je dejal Kadivec. Odzivnost v Ljubljani je skoraj 80-odstotna.

Strah pred pregledom
“Mamografija je trenutno metoda za zgodnje odkrivanje raka, ki ima znanstveno dokazano najboljše rezultate. Njena zanesljivost je med 75 in 80 odstotki,” je pojasnila Mojca Senčar, predsednica slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna. “Pregleda se bojijo ženske, ki nimajo dovolj informacij. Ženska, ki jo je strah bolečine, naj to pove radiološkemu inženirju, da bo delal obzirno in počasi,” je dejala Senčarjeva.


Vabila za Mariborčanke

Jeseni bodo na mamografije po besedah vodje programa Dora Kadivca vabljene tudi Mariborčanke. Delovati bo začel center v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer je aparat za mamografije že montiran, radiolog pa je trenutno na izobraževanju na Norveškem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.