"Treba je imeti potrpljenje"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V teh dneh lahko na nočnem nebu opazujete meteorski roj perzeidov. Največ utrinkov boste lahko videli v noči iz ponedeljka na torek.
Oglej si celoten članek

"Utrinki se vidijo že zdaj, veliko jih lahko vidimo že teden pred in po maksimumu, ki pa bo 12. avgusta. Zvečer se vidi okoli 30 utrinkov na uro, v jutranjih urah pa tja do 80, vmes so tudi zelo svetli primerki," je za zurnal24.si pojasnil Janez Kos, predsednik Astronomskega društva Labod.

Največ utrinkov boste tako videli tik pred zoro. Najbolje jih boste videli, če se odpravite stran od krajev, kjer je razsvetljava, na mesta, kjer je čim bolj temno in po možnosti na nekoliko višje ležeče kraje.

Pet minut ne bo dovolj

"Za opazovanje si je treba vzeti nekaj časa. Če v nebo gledamo pet minut, ne bomo videli kaj veliko. Treba je imeti malo potrpljenja, da prileti kakšen lep. Pozorni bodite na celo nebo, ni treba gledati v nobeno določeno točko," še svetuje Kos.

Če se boste odpravili na bližnji travnik opazovat nebo, pa se ne pozabite toplo obleči.





Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.