Slovenija
10 ogledov

"Treba je imeti potrpljenje"

Meteorski dež Shutterstock
V teh dneh lahko na nočnem nebu opazujete meteorski roj perzeidov. Največ utrinkov boste lahko videli v noči iz ponedeljka na torek.

"Utrinki se vidijo že zdaj, veliko jih lahko vidimo že teden pred in po maksimumu, ki pa bo 12. avgusta. Zvečer se vidi okoli 30 utrinkov na uro, v jutranjih urah pa tja do 80, vmes so tudi zelo svetli primerki," je za zurnal24.si pojasnil Janez Kos, predsednik Astronomskega društva Labod.

Največ utrinkov boste tako videli tik pred zoro. Najbolje jih boste videli, če se odpravite stran od krajev, kjer je razsvetljava, na mesta, kjer je čim bolj temno in po možnosti na nekoliko višje ležeče kraje.

Pet minut ne bo dovolj

"Za opazovanje si je treba vzeti nekaj časa. Če v nebo gledamo pet minut, ne bomo videli kaj veliko. Treba je imeti malo potrpljenja, da prileti kakšen lep. Pozorni bodite na celo nebo, ni treba gledati v nobeno določeno točko," še svetuje Kos.

Če se boste odpravili na bližnji travnik opazovat nebo, pa se ne pozabite toplo obleči.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.