Tretjina ima raje avtomat

Foto: Saša Despot ljubljana 08.12.08 ljudje, blagajna, otvoritev Mercator Hipermarket Smartinska;
Blagajne. Samopostrežne so hitrejše, če napravo kupec pozna in če nima polnega vozička.
Oglej si celoten članek

Hitrost. "Raziskave kažejo, da če ima kupec v košari deset ali manj izdelkov, nakup opravi hitreje na samopostrežni blagajni kot na navadni," so nam povedali v Sparu. V Mercatorju pravijo, da nakup na obeh blagajnah – če je uporabnik avtomatske blagajne z njo seveda seznanjen – traja podobno dolgo. V Tušu avtomatskih blagajn nimajo, za kupce, ki se jim mudi, pa imajo tako imenovane hitre blagajne.

Sprva mlajši kupci

V povprečju v Mercatorju samopostrežne blagajne uporablja tretjina kupcev, preizkusila pa jih je že več kot polovica strank. V Sparu jih v povprečju uporablja od 35 do 50 odstotkov kupcev, odvisno od velikosti in lokacije trgovine.

Na začetku so samopostrežne blagajne v Mercatorju uporabljali mlajši kupci, kasneje pa so to začeli poskušati še starejši. "Zanimivo je, da jih zelo radi uporabljajo tudi upokojenci," opažajo pri Sparu. Velika večina jih pri obeh trgovcih uporablja za manjše nakupe; v Sparu tistim s polnimi vozički celo svetujejo, naj raje stopijo do običajne blagajne.

Posodabljanje postopoma

Trgovci se sicer tudi z dobavitelji usklajujejo, da so izdelki čim primernejši za samopostrežne blagajne, pravijo v Mercatorju. Posodabljajo jim postopoma; tako so na primer začeli nameščati takšne s števci kovancev, ki jih kupec le vrže v zbiralnik, avtomat jih sam prešteje in vrne preostanek.

V Tušu poudarjajo, da je oseben odnos, ki ga omogočajo običajne blagajne, ena od njihovih ključnih prednosti. "Samopostrežne blagajne delo blagajničarjev nekoliko razbremenijo, zato trgovci postajajo vedno bolj svetovalci in pomočniki kupcem," pa pravijo pri Mercatorju. Pri Sparu dodajajo, da lahko na samopostrežni blagajni kupec sam določa hitrost nakupa, ki mu ustreza.

Imamo jih šest let

Uvedba. V Mercatorju so samopostrežne blagajne uvedli leta 2007, imajo pa jih v 53 prodajalnah. Pri Sparu so jih uvedli konec leta 2009, in sicer v 33 trgovinah.

Jezik. Sparove blagajne poleg slovenskega govorijo še nemški, italijanski, angleški in hrvaški jezik, Mercatorjeve pa še srbsko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 20:40 15. December 2013.

    To gre samo na račun trgovcev-da imajo čim manj zaposlenih. Jaz tega ne bom podpiral, že tako ni nobenih delovnih …

  • 20:18 15. December 2013.

    Ko sem bil poleti v Franciji , mi prodajalka sploh ni hotela iz rok vzeti kartice, ampak naj bi jo …

  • 19:34 15. December 2013.

    Če imajo nekateri rajši avtomatski brezčutni kontakt z avtomatsko blagajno je to njihova osebna odločitev. Že pred leti so nas …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.