Triglav iskal pogrešanega

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Reševalna akcija v sklopu usposabljanja posadke.
Oglej si celoten članek
Do 27 vozlov hitrosti
Triglav. Ladja, ki smo jo prejeli v okviru poplačila klirinškega dolga Rusije, v dolžino meri 49 metrov. Razvije lahko hitrost 27 vozlov, pogon ladje pa je sestavljen iz treh motorjev MTU serije 4.000, od katerih ima vsak 2.880 kilovatov moči. Oborožena je s topom AK 306 (gre za šestcevni 30-milimetrski top), dvema mitraljezoma 14,5 milimetra, protiladijskim raketnim sistemom, protizračnimi raketami in protiraketno zaščito.

"Vreme je sicer veliko boljše, kot bi bilo v pravih reševalnih razmerah,” je Andrej Pečar, poročnik fregate in poveljnik ladje Triglav, dejal pred začetkom včerajšnje reševalne vaje, ki je potekala v sklopu usposabljanja posadke. V scenariju je posadka nove slovenske vojaške ladje prek operativnega centra dobila obvestilo, da se je zgodila nesreča in je nekje v morju pogrešana oseba. Z ladjo so utopljenca med Izolo in Strunjanom izsledili, ga evakuirali in imobilizirali ter s čolnom odpeljali v medicinsko oskrbo.

Tudi v tramontani

Na ladji se sicer izvaja ladijska služba 24 ur na dan, trenutno je 24 članov posadke, namestitvenih prostorov pa je za 37 ljudi. Poleg vojaškega se lahko ladja uporablja v protipožarne namene, za reševanje v morju tudi v najhujših razmerah, kot je tramontana, in če se razlije nafta. "Glede na to, da je v slovenskem morju precej prometa zaradi Luke Koper in zaradi tankerjev iz Trsta, je velika možnost, da pride do izlitja nafte. Na ladjo pa je možno pritrditi dva nosilca z baražami, kar znese dva kilometra baraž,” je še povedal Pečar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.