Slovenija
28 ogledov

Triglav iskal pogrešanega

1/4
Žurnal24 main
Reševalna akcija v sklopu usposabljanja posadke.
Do 27 vozlov hitrosti
Triglav. Ladja, ki smo jo prejeli v okviru poplačila klirinškega dolga Rusije, v dolžino meri 49 metrov. Razvije lahko hitrost 27 vozlov, pogon ladje pa je sestavljen iz treh motorjev MTU serije 4.000, od katerih ima vsak 2.880 kilovatov moči. Oborožena je s topom AK 306 (gre za šestcevni 30-milimetrski top), dvema mitraljezoma 14,5 milimetra, protiladijskim raketnim sistemom, protizračnimi raketami in protiraketno zaščito.

"Vreme je sicer veliko boljše, kot bi bilo v pravih reševalnih razmerah,” je Andrej Pečar, poročnik fregate in poveljnik ladje Triglav, dejal pred začetkom včerajšnje reševalne vaje, ki je potekala v sklopu usposabljanja posadke. V scenariju je posadka nove slovenske vojaške ladje prek operativnega centra dobila obvestilo, da se je zgodila nesreča in je nekje v morju pogrešana oseba. Z ladjo so utopljenca med Izolo in Strunjanom izsledili, ga evakuirali in imobilizirali ter s čolnom odpeljali v medicinsko oskrbo.

Tudi v tramontani

Na ladji se sicer izvaja ladijska služba 24 ur na dan, trenutno je 24 članov posadke, namestitvenih prostorov pa je za 37 ljudi. Poleg vojaškega se lahko ladja uporablja v protipožarne namene, za reševanje v morju tudi v najhujših razmerah, kot je tramontana, in če se razlije nafta. "Glede na to, da je v slovenskem morju precej prometa zaradi Luke Koper in zaradi tankerjev iz Trsta, je velika možnost, da pride do izlitja nafte. Na ladjo pa je možno pritrditi dva nosilca z baražami, kar znese dva kilometra baraž,” je še povedal Pečar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.