Triglav najdeš povsod

Foto: Žurnal24 (Foto: M. G.)
Slovenska vojska je dobila novo vojaško ladjo, ki so jo krstili Triglav. V Sloveniji je to zagotovo največkrat uporabljeno poimenovanje, Triglav je celo na Facebooku.
Oglej si celoten članek

Ime Triglav je najbolj priljubljeno v športu. V Sloveniji imamo nogometni klub Triglav, hokejski, odbojkarski, plavalni, košarkarski, vaterpolski, kegljaški, atletski, smučarski, karate, judo in celo bovling klub Triglav.

Tudi psi se lahko šolajo v kinološkem društvu Triglav, med podjetji pa vključijo Triglav v svoje ime zlasti finančne družbe.

Večina slovenskih mest, zlasti seveda na Gorenjskem, ima Triglavsko ulico ali cesto in tudi veliko ljudi se piše Triglav, vendar v nasprotju s pričakovanji prevladujejo na Koroškem.

S Triglavom so povezane tudi razne akcije, tako je tradicionalnemu pohodu 100 žensk na Triglav sledilo še 100 skavtinj na Triglav. Naša najvišja gora ima celo svoj profil na Facebooku.

A kljub priljubljenosti Triglava, ki velja za simbol slovenstva, ni enotnega mnenja, od kje ime izhaja. Po eni razlagi je ta posledica oblike gore, ker ima "tri-glave", po drugi pa je gora dobila ime po staroslovanskem poganskem božanstvu Triglavu, ki je bil gospodar vode, zemlje in zraka.

Znana pa je tudi slovenska zbadljivka: Če nisi bil na Triglavu, nisi pravi Slovenec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.