Slovenija
7 ogledov

Triglav najdeš povsod

(Foto: M. G.) Žurnal24 main
Slovenska vojska je dobila novo vojaško ladjo, ki so jo krstili Triglav. V Sloveniji je to zagotovo največkrat uporabljeno poimenovanje, Triglav je celo na Facebooku.

Ime Triglav je najbolj priljubljeno v športu. V Sloveniji imamo nogometni klub Triglav, hokejski, odbojkarski, plavalni, košarkarski, vaterpolski, kegljaški, atletski, smučarski, karate, judo in celo bovling klub Triglav.

Tudi psi se lahko šolajo v kinološkem društvu Triglav, med podjetji pa vključijo Triglav v svoje ime zlasti finančne družbe.

Večina slovenskih mest, zlasti seveda na Gorenjskem, ima Triglavsko ulico ali cesto in tudi veliko ljudi se piše Triglav, vendar v nasprotju s pričakovanji prevladujejo na Koroškem.

S Triglavom so povezane tudi razne akcije, tako je tradicionalnemu pohodu 100 žensk na Triglav sledilo še 100 skavtinj na Triglav. Naša najvišja gora ima celo svoj profil na Facebooku.

A kljub priljubljenosti Triglava, ki velja za simbol slovenstva, ni enotnega mnenja, od kje ime izhaja. Po eni razlagi je ta posledica oblike gore, ker ima "tri-glave", po drugi pa je gora dobila ime po staroslovanskem poganskem božanstvu Triglavu, ki je bil gospodar vode, zemlje in zraka.

Znana pa je tudi slovenska zbadljivka: Če nisi bil na Triglavu, nisi pravi Slovenec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.