Trije ločeni primeri – vsi trije negativni in pozitivni hkrati

Foto: Epa
Foto: Epa
Trije različni primeri v moji bližini, vsi trije negativni pri samotestiranju iz nosu, vsi trije pozitivni pri samotestiranju iz ust, vsem trem je nato pokazal PCR test pozitiven rezultat ...
Oglej si celoten članek

Foto: Saša Despot Anja Ščuka Vem, da ni lahko iskati optimalnih načinov za zajezitev virusa. In ni jih lahko udejanjiti. Kljub temu bi v vsem tem času sobivanja z virusom naši odločevalci lahko zgradili trdno podlago za prožnejši sistem odločanja, predvsem v primeru nujnih hitrih ukrepov, kjer šteje vsak dan.

Ena od stvari, pri kateri bi bilo treba pohiteti, je sam način testiranja glede na prevladujočo različico omikron, na kar nakazuje vse več primerov v naši okolici. 

Sodelavki so celo iz slovenskega Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano v torek odgovorili, da je "glede na situacijo z varianto omikron smiselno testiranje brisa žrela in nosu". Kot smo pisali, podatki več tujih raziskovalnih skupin kažejo, da se omikron bolj širi v žrelu kot pljučih, v nekaterih državah pa so tudi pred omikronom izvajali testiranje iz ustnega žrela. Kot piše Reuters, so v Izraelu iz zdravstvenega ministrstva v začetku tedna že podali navodila, da se jemlje bris najprej iz ustnega dela žrela in nato iz nosnega, saj naj bi virus prej zaznali v ustih.

Študija, ki jo je objavil portal medRxiv, je denimo preučevala 29 delavcev, ki so bili okuženi z omikronom. Zaradi visoko tveganega poklica so opravljali redno PCR teste. Ugotovitve študije so, da so PCR testi sline v povprečju odkrili virus tri dni pred PCR testi iz nosnega žrela.

Kljub temu številni opozarjajo, da je jemanje brisa iz ustnega dela žrela s testi za nos lahko neprimerno. FDA (ameriška Uprava za hrano in zdravila) je denimo tvitnila, da so domači testi primerni za nos in ne ustno žrelo (tvit spodaj).

Sodelavka je pred dnevi vprašanje o smiselnosti testiranja iz ustnega dela žrela na novinarski konferenci zastavila predstojniku Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodji laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslavu Petrovcu, ki ji je dejal, da je res, da je pri omikronu nekoliko večja možnost, da virus dokažemo morda tudi v žrelu: "Ampak še vedno vsi virusi, ki povzročajo okužbe dihal, zaenkrat preferirajo epitelij, oziroma sluznico, ki ji rečemo dihalna sluznica. In ne tisto, ki jo imamo v ustih in je drugačna."

Pravi, da je jemanje brisa iz ustnega žrela možno: "Ampak kot strokovnjak, ki dela deset let izključno na tej problematiki, bi jo izključno odsvetoval. Morda lahko naredimo to, da se vzameta dve palčki. Ena iz nosu in druga iz ustnega dela žrela. Nikakor pa ne bi svetoval, da je to edini način odvzema, zato ker o tem ne vemo dovolj." Novinarska konferenca se je sicer odvijala 5. januarja.

Da je hiter razmislek v tej smeri vseeno smiseln, se lahko prepričamo iz primerov našega kroga prijateljev, sodelavcev, znancev ... Sama imam kar veliko sočnih primerov iz zadnjih dveh tednov. 

Negativni iz nosu, pozitivni iz ust. Pred PCR testom

Prijateljica in njen partner. On pokašljuje, ona ga testira skozi nos in je negativen. Ker je prebrala, da je omikron lažje zaznati iz žrela, naredi še test iz ust. TEST JE POZITIVEN. Test ponovi iz ust z drugim testom in je znova pozitiven. Še isti dan se naroči na PCR testiranje, na vrsto pride drugi dan, tretji dan prejme pozitiven rezultat PCR testa. Doma je bil že tri dni in virusa ni prenašal okoli. 

Druga kolegica ima na PCR testu pozitivnega moža, ostali trije družinski člani so pri samotestiranju iz nosu doma negativni. Tudi hčerka, ki se počuti slabo in jo boli žrelo. Nato naredijo bolni hčerki v istem trenutku test iz nosu in vzporedno še iz ustnega žrela. Test iz ust je pozitiven, iz nosu negativen. Kljub temu jo prijavijo na PCR, ki pokaže pozitiven rezultat. 

Foto: Epa covid-19 In še tretji primer. Kolega se testira iz nosu in je negativen. V istem trenutku zakašlja, pljune in namoči palčko v slino. Test je takoj pokazal zelo močno črtico – pozitiven test. Kolega je bil nato pozitiven tudi na PCR testu. Ostali njegovi družinski člani so bili pri samotestiranju s slino pozitivni, na PCR testu pa negativni. Pozitiven rezultat na PCR testih so dobili kasneje, ena hčerka šele pri tretjem PCR testu, čeprav je bila že dolgo pred tem pozitivna na samotestiranju doma z brisom sline.

Da bi na hitro sprememnili način testiranja, ni enostavno, sploh zato, ker imamo v Sloveniji teste, ki jih moramo po navodilih proizvajalcev izvajati iz nosu.

Kljub temu so prav ti isti testi, ki jih moji znanci niso uporabljali v skladu z navodili in so jih tlačili v usta, pokazali pozitiven razultat. Rezultat, ki se je kasneje na PCR testu pokazal kot pravilen.

To potrjuje še eno dejstvo, in sicer, da so naši PCR testi kljub novi različici zanesljivi. To je dejal že Petrovec: "Kar se tiče testov PCR, ki jih imamo v Sloveniji, so ti 100 % zanesljivi. Enako za različico omikron, kot so bili prej. Ker njihovo tarčno mesto ni tam, kjer je omikron mutiral, ampak nekje drugje."

Kaj o tem pravi dr. Bojana Beović, lahko prverite v spodnjem prispevku:

Samotestiranje Negativni iz nosu, pozitivni iz žrela?

Zadnji podatki Dobrih 560 okužb manj kot včeraj, kaj to pomeni

Velike vsote denarja

Otroci se trikrat tedensko samotestirajo v šolah, pred centri za hitre teste so še vedno dolge vrste ljudi, ki čakajo na teste iz nosu, ki je poleg vsega še skrajno neprijeten. V sredo smo v Sloveniji opravili 13.335 testov PCR, naši strokovnjaki ocenjujejo, da bi v Sloveniji lahko na dan opravili 16 tisoč PCR preiskav dnevno, iščejo pa dodatne rešitve, da jih bodo lahko več. 

Pri ogromnem številu okužb, pri takšnem številu testov in evrih, ki jih za teste porabi naša država, je nujna hitra prilagoditev prevladujoči različici virusa. Samo za stroške hitrega testiranja je država v enem letu zagotovila več kot 80 milijonov evrov, za hitre in PCR teste pa je v vsem času covida porabila 160 milijonov evrov. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 27

  • 10:51 8. Junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala …

  • 13:24 24. Januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 11:25 15. Januar 2022.

    Izumitelj pcr testa je izjavil da ta test ni bil namenjen za ugotavljanje prisotnosti virusa

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.