Zdravje
25275 ogledov

Negativni iz nosu, pozitivni iz žrela?

samotestiranje Profimedia
V uredništvo so zadnje dni deževali različni primeri bralcev, ki so bili na domačih hitrih testih iz nosu negativni, iz žrela, in nato na PCR, pa pozitivni. Je zaradi prevladujoče različice omikrona, ki napade predvsem zgornji del dihal, smiselno jemanje brisa tudi z žrela?

"Že nekaj dni sem se slabo počutil, bolelo me je grlo in vsakič sem bil na domačem testu negativen. Tretji dan sem namesto iz nosu, vzel bris iz žrela. Na testu sta se takoj pokazali dve črtici. Ponovil sem postopek z drugim testom, drugega proizvajalca. Spet pozitiven izid. Za tretji test sem vzel bris iz nosu. Spet negativen. Partnerki so v lekarni svetovali, da naj grem vseeno na PCR. Naslednji dan, tik pred uradnim PCR testom, sem bil pozitiven že iz nosa. Pa tudi na PCR testu.«

Zgodba bralca ni edina, podobnih zgodb smo v uredništvo dobili kar nekaj.

Za komentar, kaj storiti v primeru, če smo simptomatiski, in je bris iz nosu pokazal negativen rezultat, bris iz žrela pa pozitiven, smo prosili infektologinjo prof. dr. Bojano Beović. »Vsekakor je pametno v takih primerih opraviti PCR. Za omikron pravijo, da je lahko manj virusa v nosnem žrelu in več v žrelu, a je to bolj negotovo,” je povedala.

Uradnih priporočil ali sprememb pri jemanju brisa še ni

Preliminarne študije so pokazale, da omikron napade zgornji del dihal, celice v žrelu. Tam se množi hitreje kot globoko v pljučih, zato je tudi hitreje prenosljiv.

Zgodnje študije so tudi pokazale, da lahko to različico Covid-19 hitreje zaznamo v žrelu kot v nosu. Zato je denimo Izraelsko ministrstvo za zdravje v začetku tedna že izdalo navodila, da naj se samotestiranje izvede tako iz nosa kot žrela. Tako naj bi povečali možnost za zaznavanje različice omikron.

To je sicer v nasprotju z uradnimi zdravstvenimi institucijami kot je Ameriška agencija za zdravila (FDA) in tudi v nasprotju z navodili proizvajalcev hitrih testov.

Testiranje s slino pokazalo pozitiven rezultat

Na portalu Med.Over.Net smo prav tako pisali o primerih, ko so domači testi pokazali pozitiven rezultat pri jemanju vzorca iz sline, kasneje so pozitivno okužbo tudi uradno potrdili s PRC testom.

Uporabljati hitri antigenski test za testiranje sline, pri čemer v navodilih proizvajalca to ni deklarirano, je seveda neprimerno in rezultat ni verodostojen, je pred dnevi za Med.Over.Net povedal dr. Andrej Steyer z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. »Na rezultat močno vplivajo prisotnosti soli, visok ali nizek pH, zato pri uporabi sline lahko hitro pride do napačnih rezultatov,« je pojasnil.

Rezultati ne morejo biti zanesljivi pri nepravilni uporabi testa. Glede na situacijo z varianto omicron, je smiselno testiranje brisa žrela in nosu, 

pravi dr. Andrej Steyer z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

 

Komentarjev 20
  • fowler 07:31 15.januar 2022.

    Coca Colo v usta, pihneš skozi nos.... baje da gre ja... drugače pa itak se ve, da pH povzroči pozitiven odziv Hagt testa, zato pa je pufer v epruveti... jaz bi se prej vprašal, če navaden prehlad, gripa,.... - tudi ...prikaži več reagira tako... vemo vsi, da vsako leto jan/feb/mar zaradi gripe umre cca. 160 ljudi, lani in letos pa niso umirali.... Naključje?

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 05:30 15.januar 2022.

    V avstrijskem parlamentu so pred vec kot letom s hitrim testom testirali coca colo, test je bil pozitiven. Potrebno se je vprasat, zakaj je sploh se potrebno testiranje in zakaj so sploh se potrebne karantene? To so vprasanja s katerimi ...prikaži več naj se ukvarjajo strokovnjaki, saj je ocitno da se je razmerje med okuzenimi in hospitaliziranimi pri zadnjem sevu spremennilo. Spet bodo ukrepi povzrocili vec skode kot virus.

  • Avatar Halliolisa
    Halliolisa 23:51 14.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m