Trije odstotki upokojencev brez vode

Foto: Žurnal24 (Foto: Nik Rovan)
Raziskava Zveze društev upokojencev Slovenije je pokazala, da so v Sloveniji trije odstotki upokojencev oz. starejših od 69 let brez vode v stanovanju. Petnajst odstotkov jih nima za preživetje.
Oglej si celoten članek

Podatki, ki jih je predstavila predsednica zveze Mateja Kožuh Novak, kažejo, da štirje odstotki slovenskih upokojencev živijo brez tople vode, na Gorenjskem en odstotek, v Ljubljani pa štirje odstotki. Pet odstotkov slovenskih upokojencev nima stranišča s tekočo vodo. Na Koroškem živita v takšnih pogojih dva odstotka upokojencev, v Ljubljani pa šest odstotkov, kaže raziskava. Tri odstotke upokojencev v Sloveniji živi brez kopalnice – na Koroškem je takšnih upokojencev dva odstotka, v Ljubljani pa trije.

Raziskava je pokrila 70,2 odstotka Slovenije in zajela 42,7 odstotka starejših od 69 let.

Kar četrtina živi samih
V Sloveniji kar četrtina upokojencev oziroma starejših od 68 let živi samih. V Ljubljani je ta odstotek višji, saj samih živi 30 odstotkov upokojencev. S svojimi otroki živi v državi 23 odstotkov upokojencev, v Ljubljani pa trije odstotki manj.

V Ljubljani je 79 odstotkov upokojencev lastnikov bivalne enote, ženske pa so dvakrat pogosteje najemnice kot moški. V Sloveniji najema neprofitna stanovanja 3,2 odstotka upokojencev, v Ljubljani pa 1,9 odstotka.

79 odstotkov upokojencev, ki živijo višje od 1. nadstropja, v Ljubljani nima dvigala, opozarja Kožuh Novakova, pri čemer izpostavlja, da se s tem cilj izboljšati kakovost življenja starejših, da bodo lahko čim dlje živeli oziroma umrli doma, oddaljuje.

15 odstotkov jih nima za preživetje
V Sloveniji potrebuje dodatno pomoč pri vsakodnevnih opravilih 16 odstotkov upokojencev, v Ljubljani pa 14 odstotkov. Večina se jih najprej po pomoč obrne k otrokom. Najeti pomoč in jo plačati si ne more privoščiti kar 63 odstotkov upokojencev na Dolenjskem in v Zgornjem Podravju. V Ljubljani in na Notranjskem si pomoči ne more privoščiti 32 odstotkov upokojencev.

V Sloveniji 15 odstotkov upokojencev nima za osnovno preživetje. V Ljubljani je takih osem odstotkov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.