Slovenija
22 ogledov

Trije odstotki upokojencev brez vode

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Raziskava Zveze društev upokojencev Slovenije je pokazala, da so v Sloveniji trije odstotki upokojencev oz. starejših od 69 let brez vode v stanovanju. Petnajst odstotkov jih nima za preživetje.

Podatki, ki jih je predstavila predsednica zveze Mateja Kožuh Novak, kažejo, da štirje odstotki slovenskih upokojencev živijo brez tople vode, na Gorenjskem en odstotek, v Ljubljani pa štirje odstotki. Pet odstotkov slovenskih upokojencev nima stranišča s tekočo vodo. Na Koroškem živita v takšnih pogojih dva odstotka upokojencev, v Ljubljani pa šest odstotkov, kaže raziskava. Tri odstotke upokojencev v Sloveniji živi brez kopalnice – na Koroškem je takšnih upokojencev dva odstotka, v Ljubljani pa trije.

Raziskava je pokrila 70,2 odstotka Slovenije in zajela 42,7 odstotka starejših od 69 let.

Kar četrtina živi samih
V Sloveniji kar četrtina upokojencev oziroma starejših od 68 let živi samih. V Ljubljani je ta odstotek višji, saj samih živi 30 odstotkov upokojencev. S svojimi otroki živi v državi 23 odstotkov upokojencev, v Ljubljani pa trije odstotki manj.

V Ljubljani je 79 odstotkov upokojencev lastnikov bivalne enote, ženske pa so dvakrat pogosteje najemnice kot moški. V Sloveniji najema neprofitna stanovanja 3,2 odstotka upokojencev, v Ljubljani pa 1,9 odstotka.

79 odstotkov upokojencev, ki živijo višje od 1. nadstropja, v Ljubljani nima dvigala, opozarja Kožuh Novakova, pri čemer izpostavlja, da se s tem cilj izboljšati kakovost življenja starejših, da bodo lahko čim dlje živeli oziroma umrli doma, oddaljuje.

15 odstotkov jih nima za preživetje
V Sloveniji potrebuje dodatno pomoč pri vsakodnevnih opravilih 16 odstotkov upokojencev, v Ljubljani pa 14 odstotkov. Večina se jih najprej po pomoč obrne k otrokom. Najeti pomoč in jo plačati si ne more privoščiti kar 63 odstotkov upokojencev na Dolenjskem in v Zgornjem Podravju. V Ljubljani in na Notranjskem si pomoči ne more privoščiti 32 odstotkov upokojencev.

V Sloveniji 15 odstotkov upokojencev nima za osnovno preživetje. V Ljubljani je takih osem odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.