Dvakrat ga je zabodla v srce, dobila pa minimalno kazen

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Barbara Filipčič na koprskem okrožnem sodišču res ni bila oproščena zaradi zagovora, da se je pred Ilijo Zvijercem le branila, toda tožilstvo je zahtevalo še precej višjo kazen.
Oglej si celoten članek

Štiridesetletna natakarica v enem od postonjskih lokalov in 57-letni Ilija Zvijerac sta bila partnerja šest let, a sta se veliko prepirala. Predvsem on je bil žaljiv in ljubosumen, motilo ga je, če se je v službi pogovarjala s strankami. Poleg tega je, predvsem, odkar je bil na čakanju, veliko pil, tudi priče so povedale, da je imel vedno v roki pivo.

Izkrvavel na hodniku

V noči na 8. februar leta 2019 sta se spet skregala in besedni spopad je prerasel v fizičnega. Zvijerac, ki je bil zelo pijan, naj bi Barbaro Filipčič udaril s čelom v glavo, jo davil, ona pa naj bi na kuhinjskem pultu pograbila nož z 19,5 centimetra dolgim rezilom. Skozi bundo naj bi ga dvakrat zabodla v srce, on naj bi šel po odejo in vzglavnik ter ven, na hodnik, kjer je izkrvavel. Ker se ni zavedala njegovih poškodb, je po svojih besedah za njim zaklenila vrata, pospravila stanovanje in se odpravila v posteljo.

Sosedi so Zvijerčevo truplo našli zjutraj in poklicali policijo. Osumljenka se je branila, da z nožem ni zamahovala, ampak ga je v obrambi le držala med njima, on pa se je nasadil nanj, in to kar dvakrat.

Hotela ga je ubiti

Okrožna državna tožilka Natali Volčič Ivanič je ob včerajšnjem zaključku sojenja zaključila, da je šlo med njima za soodvisen, konfliktno-toksičen odnos, podvržena sta bila nasilju drug drugega, in navedla še kopico dokazov, ki so ovrgli njen zagovor. Predlagala je enajst let zapora, ker je bila  "odločena, da mu bo vzela življenje. Vse sile je usmerila, da ga ubije".

Zagovornik obtoženke po uradni dolžnosti, odvetnik Ivan Ravbar, je predlagal oprostilno sodbo, argumenti tožilstva pa da so "znanstvena fantastika". Filipčičeva se je po njegovih besedah celo življenje podrejala drugim in bila zato izkoriščana.

Foto: Saša Despot Barbara Filipčič Sodnica Polona Veberič je razsodila, da je Filipčičeva kriva, ker je "drugemu vzela življenje, s tem, ko je zabodla v prsni koš Ilijo Zvijeraca ter povzročila izkrvavitev v prsno votlino. Pri tem je bila zmožnost razumevanja dejanja in imeti v oblasti svoje ravnanje bistveno zmanjšana zaradi prisotnosti akutne stresne reakcije in intenzivnega čustvovanja ob sicer visoki odvisnosti od osebnostnih motenj."

Nihče ni slišal kričanja

Sodišče ni sledilo njenemu zagovoru o silobranu, ker ni dokazano, da jo je Zvijerac napadel, in zdravnica pri njej ni našla poškodb, ki bi bile lahko posledica davljenja, imela je le manjšo buško nad levo veko, njegovega domnevnega kričanja pa ni slišal noben od sosedov. Poleg tega se je izvedencu zdelo nemogoče, da bi se žrtev dvakrat nabodla na nož. So pa za olajševalno okoliščino upoštevali, da je bila njuna zveza nasilna, da je bil posesiven in ljubosumen.

Kazen se tako glasi pet let zapora – za uboj je zagrožena od pet do 15 let – v katero je vštet dober mesec dni, ki ga je Filipčičeva preživela v priporu. Ker je zaposlena, mora povrniti tudi stroške kazenskega postopka ter zagovornika. Tožilka je napovedala pritožbo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 17:17 13. April 2023.

    To ni problem krivosodja, ampak organov pregona! Pri nas je tako, da se ljudje bojijo prijaviti policiji, ker policija z …

  • 10:06 13. April 2023.

    Tip je bil nasilen psih0pat. Ker ni bilo vzvodov, da bi ga odstranili iz okolja in gospo zaščitili, je to …

  • 08:28 13. April 2023.

    Še en primer našega krivosodja. Policija nasilneža ni bila sposobna odstraniti od žrtve, kot že v nešteto primerih, ko se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.