Slovenija > Črna kronika
6512 ogledov

Trdi, da ni morilka: Sam se je nasadil na nož, in to dvakrat

Barbara Filipčič Saša Despot Obtožena Barbara Filipčič
Truplo 57-letnega Ilije Zvijerca so 9. februarja 2019 našli pred kletnim stanovanjem njegove 21 let mlajše partnerke Barbare Filipčič v Postojni. Usodno naj bi ga zabodla dan prej, na kulturni praznik, potem ko je spet obračunaval z njo. Sodijo ji v Kopru.

Partnerja sta bila šest let, menda polnih prepirov. Tisti petek je Barbara Filipčič peljala hčerko k sorodnikom, v soboto naj bi šla z njimi smučat. Ko se je Postonjčanka vrnila domov, naj bi se z Ilijo Zvijercem sprla in zatem odšla na sprehod, da bi si zbistrila misli ter počakala, da on zaspi. Vendar ni in v stanovanju so spet padale težke besede, ki so se stopnjevale v fizično nasilje z njegove strani. Davil jo je in zagrabila naj bi enega od nožev na kuhinjskem pultu. Skozi bundo naj bi ga dvakrat zabodla v srce, on naj bi iz sobe vzel odejo in vzglavnik ter stopil ven, na hodnik, kjer je izkrvavel. Kot je povedala v preiskavi, je nož samo držala med njima in ni zamahovala proti Zvijercu, ko je odšel, pa je, ker se očitno ni zavedala njegovih poškodb, za njim zaklenila vrata, pospravila stanovanje in se odpravila v posteljo. Reševalce in policijo je naslednje jutro poklicala soseda. Ko je Filipčičeva izvedela, kaj je storila, je bila šokirana, dali so ji pomirjevala.

Sojenje poteka šele zdaj, saj so jo hitro izpustili iz pripora - obramba je ves čas vztrajala, da je šlo za silobran in ne uboj in tudi sama naj bi preiskovalni sodnici povedala, da se je le hotela zavarovati pred partnerjem – zato zadeve niso obravnavali prednostno. Novembra lani krivde ni priznala.

Natali Volčič Ivanič | Avtor: Saša Despot Tožilka Natali Volčič Ivanič Saša Despot
Obljubljal, da se bo poboljšal

Kot je doslej izpovedala obtožena 40-letna natakarica v enem od postonjskih lokalov, in priče, ki jih je predlagalo tožilstvo, je bil Zvijerac ljubosumen in žaljiv, ni mu bilo všeč, če se je pogovarjala s svojimi strankami, pred vsemi jo je zaničeval. Veliko je pil, sploh, odkar je nekaj mesecev pred smrtjo odšel na čakanje. Prav tako jo je v preteklosti tudi davil, pred leti je dobil celo prepoved približevanja. Z njim naj bi ostala samo zaradi njegovih obljub, da se bo poboljšal.

Včeraj je izvedensko mnenje podal izvedenec sodne medicine Martin Mervic, ki je opravil sodno obdukcijo: "Neposredni vzrok smrti je bila vbodna rana na levi strani prsnega koša do desnega srčnega prekata, potekala pa sta dva vbodna kanala in to v smeri od zgoraj navzdol."  To naj bi pomenilo, da je obtoženka oškodovanca zabodla, delno izvlekla nož in tega spet zarinila. Sila je morala biti precej velika, da je rezilo predrlo njegova oblačila in usodno poškodovalo srce. Zvijerac, ki je imel takrat v krvi 1,95 promila alkohola, je izkrvavel v nekaj minutah in ga tudi takojšnja zdravniška pomoč najverjetneje ne bi rešila. Mervic pri njem tudi ni našel poškodb, ki bi jih lahko označil za obrambne.

Ivan Ravbar | Avtor: Saša Despot Zagovornik Ivan Ravbar Saša Despot
Zato po njegovem "meji na nemogoče", da je Filipčičeva nož samo držala med sabo in Zvijercem in z njim ni zamahovala, kot sama trdi in kot skuša dokazati njen zagovornik, odvetnik Ivan Ravbar. Ta je še dodal, da se njegova stranka vsega ne spominja popolnoma, sicer pa je že po besedah tožilke Natali Volčič Ivanič z začetka obravnave znano, da naj bi dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Pred sodnico Polono Veberič se je zvrstila še kopica prič, ki jih niso zaslišali v preiskavi, predvsem stanovalcev iz bloka, v katerem živi Filipčičeva, a o njenem odnosu z Zvijercem niso vedele praktično nič. Morda še največ je povedala njena bivša soseda: "Kadar je bila Barbara sama z mano, recimo pred blokom, je bila nasmejana, ko se je pripeljal Ilija Zvijerac, pa je rekla, da mora iti. Če sva se srečali in je bil on zraven, je le bežno pozdravila."

Še ena priča je povedala, da o njunem odnosu ne ve nič, da pa je Barbara vedno lepo pozdravila, pokojni pa ne, bil da je odsoten in vedno s pivom v roki.

Komentarjev 6
  • Avatar NickMason
    NickMason 09:50 16.marec 2023.

    Preprosto bi rekla da se je branila,vsako opravičevanje dejanja je slaba vest ,bi rekel raje da naklada

  • Plavi-mil 09:17 16.marec 2023.

    Seveda se je sam nasadil, če bi bil normalen in jo ne bi maltretiral, se tudi ne bi sam nasadil, jo nič ne obsojam, ker takih psihopatov na obeh straneh je kar nekaj.

  • ico8 09:13 16.marec 2023.

    Nic posebnega: Kod "njih" moze to i pet-sest puta..., i uvijek u ledza!