Tržni inšpektorat svari: Pazite se oderuških kreditodajalcev!

Foto: Burhan Ay / Alamy / Profimedia
Foto: Burhan Ay / Alamy / Profimedia
Tržni inšpektorat svari pred različnimi podjetji brez dovoljenj, ki ponujajo kredite tudi posameznikom, ki pri banki zaradi nezadostnega kritja takšnega kredita ne bi dobile oziroma nimajo drugih sredstev, s katerimi bi lahko takšen kredit zavarovale.
Oglej si celoten članek

Pred prazniki, zaradi katerih nekateri sežejo globlje v denarnico ali celo najamejo posojilo, tržni inšpektorat, ki ga vodi Andrejka Grlić svari potrošniki, naj potrošniške kredite najemajo le pri podjetjih, ki imajo zato dovoljenje.

Nedavno so se namreč srečali s primeri kreditnih pogodb z rokom vračila en mesec, a so potrošnik zaradi finančne stiske kredit vračali v več obrokih in pri tem pa utrpeli dodatne stroške. Tako navajajo primer potrošnika, ki si je od podjetja brez ustreznega dovoljenja izposodil 400 evrov, zaradi nezmožnosti vračila v enem mesecu, je kredit vrnil v petih mesecih, pri tem pa je dolg skupaj s stroški narasel na 720 evrov. "V kolikor bi podjetje s potrošnikom sklenilo pogodbo z dobo vračila pet mesecev in bi pri tem upoštevalo zakonsko dopustni EOM, ki je ob sklenitvi pogodbe znašal 52,2 odstotka, bi potrošnik vrnil zgolj 443,75 evra," so pojasnili na tržnem inšpektoratu, ki zato svari potrošnike, naj preverijo, ali podjetje, ki jim ponuja kredit, sploh ima dovoljenje.

Podjetja z dovoljenjem morajo imeti na vhodu v svoje poslovne oziroma na vidnem mestu v samem poslovnem prostoru sicer nalepko, iz katere je razvidno, da dovoljenje imajo.

 

 

Kjer so poslovali brez dovoljenja, so krediti neveljavni

 

Pozorni bodite tudi, ko vam podjetja skušajo prodati iz svoje "podružnice" oziroma "posrednika" izven registriranega naslova podjetja, ki ima dovoljenje. Tržni inšpektorat in upravno sodišče sta v primeru podjetja Mediafin namreč odločila - o reviziji zoper sodbo sicer še ni odločeno -, da v primeru, ko je potrošnik osebno navzoč v poslovnem prostoru - tam podpiše pogodbo in dobi denar -, šteje, da je bila pogodba sklenjena v tem poslovnem prostoru in ne na sedežu podjetja, ki kredite daje. Nič drugače ni, če v tem času poteka video klepet s predstavnikom, ki je v tem času na matični lokaciji. Pomembno je torej, da ima vsaka posamezna lokacija dovoljenje.

 

Ali imajo podjetja dovoljenje za dajanje kreditov, lahko potrošniki preverijo tudi v Registru dajalcev kreditov, ki je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. V kolikor se potrošniki srečajo s kreditodajalci, ki takšnega dovoljenja nimajo, pa kljub temu ponujajo potrošniške kredite, jih lahko prijavijo na Tržni inšpektorat RS.

V primeru sklenitev potrošniškega kredita izven navedene lokacije oziroma s podjetjem, ki dovoljenja nima, pogodba velja za nično. To sicer ugotavlja sodišče v vsakem primeru posebej na podlagi tožbe potrošnika za ugotovitev ničnosti. V primeru, da sodišče ugotovi ničnost pogodbe, pa morda potrošnik takoj vrniti celotni znesek prejetega posojila, ni pa mu treba plačati obresti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.