Slovenija
2838 ogledov

Mediafin: Brez dovoljenja in astronomske obresti

Zivljenje 31.08.11, kredit, denar, kalkulator, kovanci, foto: shutterstock Shutterstock
Družbe Mediafin s sedežem v Ljubljani kljub odvzemu dovoljenja nadaljujejo s kreditiranjem z astronomskimi obrestmi. Ko dovoljenje vzamejo enemu, sta na seznamu še najmanj dve podjetji.

"Dober dan, zanima me vaša ponudba hitrega kredita v eni uri," sem poklicali na ljubljansko enoto podjetja Mediafin finance, ki še vedno oglašuje na spletni strani mediafin.si. "Pošljite nam vse dokumente, vključno z zadnjimi tremi plačilnimi listami," je odrezavo odgovorila referentka in dodala, da je potem kredit mogoče skleniti že danes. "Kaj pa v živo," vztrajam in dobim odgovor: "Delamo do štirih, kdaj bi pa prišli? Vas bo kolega poklical za uro."  Nič nenavadnega, razen tega, da podjetje že od srede februarja nima dovoljenja za dajanje potrošniških kreditov. 

A lastnika podjetja Mediafin finance Vladimirja Šajna in Davida Andrewa McDowell Zora imata na istem naslovu še dve drugi podjetju, ki imata dovoljenje za kreditiranje: MF Pro finančne storitve, d. o. o., in M-Fin.Kom, d. o. o. Zelo verjetno bi bilo na posojilni pogodbi eno izmed teh dveh podjetjih. 

Obresti so malo manj kot oderuške

Z Mediafin so me kot potencialno stranko čez kaki dve uri res poklicali in povedali, da bi mi ob redni zaposlitvi za nedoločen čas 1.000 evrov za pol leta posodili po 40,95-odstotni obrestni meri. Astronomsko visoka obrestna mera, a še pod zakonsko omejitvijo, ki znaša največ 200 odstotkov zadnje povprečne efektivne obrestne mere. Dopustna meja je v tem primeru 49,6 odstotka. 

Bralka: podpišeš za 1200 evrov, dobiš jih 700

A če držijo navedbe bralke, več kot z obrestmi ustvarijo na drug način. "Me je kar sram, vendar sem zelo močno potrebovala denar in sem pač podpisala oderuško pogodbo," nam povedala sogovornica (njeno ime in priimek hranimo v uredništvu), ki je lani decembra pri podjetju Mediafin finance vzela kredit. Trdi, da ima v pogodbi zapisano, da je dobila in tudi vrniti mora 1200 evrov, v roke pa naj bi dobila manj kot 700 evrov. 

Vodilni za pojasnila nedosegljivi

V skladu z izjemo novinarskega kodeksa se pri pogovorih o kreditnih pogojih s predstavniki Mediafin izjemoma nismo predstavili, ko pa smo se nanje skušali obrnili z novinarskimi vprašanji, so nam pojasnili, da je direktor do 27. junija nedosegljiv in ga ni v Sloveniji. Na vsa vprašanja pa nam bi lahko odgovoril le on in nihče drug. Na elektronski naslov podjetja smo jim kljub temu poslali vprašanja, odgovorov še nismo prejeli. 

Strokovnjaka za kreditiranje državi ostala dolžna 145 tisočakov

Na čelu družb Mediafin sta Vladimir Šajn in David Andrew McDowell Zor, ki sta bila pred tem skupaj z Bajramom Lazicanijem že ponujala potrošniške kredite z neverjetno visokimi obrestmi preko podjetja Mediafin kom. Več njihovih strank se je obrnilo tudi na sodišče. Mediafin finance sta slabo leto pred začetkom stečaja Mediafin kom ustanovila Šajn in McDowell Zor.

V začetku tega meseca se je nad podjetjem Mediafin kom končal stečaj, v katerem so vsi dolgovi ostali nepoplačani. Terjatve so že pred tem prenesli na MF Pro, prav tako v lasti Šajna in McDowell Zora. Vseh 146.718,59 evra prijavljenih dolgov v stečajnem postopku pa je podjetje dolgovalo državi. Zaposlenih podjetje ob uvedbi stečaja ni imelo.

Ko eno podjetje ostane brez dovoljenja, v vrsti čakata dve novi

Oba Vladimirja Šajna in Davida Andrewa McDowell Zora smo v registru Agencije RS za javnopravne evidence in storitve našli kot ustanovitelja oziroma direktorja najmanj sedemih podjetji, ki se ukvarjajo s financiranjem in kreditiranjem. Vsa so registrirana na Dunajski 21. Dve imata dovoljenje ministrstva za gospodarstvo za potrošniško kreditiranje.

Družbe Mediafin poslujejo v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu in Celju, a dovoljenje za potrošniško kreditiranje imajo le za ljubljansko poslovalnico. Kot smo že pisali, je zato tržni inšpektorat družbi Mediafin finance prepovedal nadaljnjo kreditiranje in sprožil postopek odvzema dovoljenja 8. septembra 2015. Zaradi sproženega upravnega spora, odvzem še ni pravnomočen. Družbi je kljub temu prenehalo dovoljenje za opravljanje storitev potrošniškega kreditiranja 18. februarja 2016. Na spletni strani mediafin.si podjetje sicer še vedno oglašuje tudi svoje "poslovalnice" v teh krajih, a je objavljen le mobilni telefon, naslov pa ne. 

Kljub odvzemu dovoljenja pa Šajn in McDowell Zora zdaj nemoteno poslujeta preko drugih svojih podjetji. Tudi MF Pro finančne storitve, d. o. o., in M-Fin.Kom, d. o. o., pa imata dovoljenje ministrstva le za potrošniško kreditiranje v Ljubljani na Dunajski 21.

Kjer so poslovali brez dovoljenja, so krediti neveljavni

V primeru sklenitev potrošniškega kredita izven navedene lokacije oziroma s podjetje, ki dovoljenja nima, pogodba velja za nično.

"Kreditne pogodbe, ki so jih potrošniki sklenili v organizacijskih enotah, za katere gospodarska družba ni imela dovoljenja ministrstva, so torej nične, pri čemer je dajalec kredita upravičen samo do vračila že črpanega dela skupnega zneska kredita. Če je bila kreditna pogodba sklenjena pred odvzemom dovoljenja v prostorih MEDIAFIN FINANCE na Dunajski 21, Ljubljana, je pogodba še zmeraj v celoti veljavna, če njena določila niso v nasprotju z določbami ZPotK-1," pri tem pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, in pri tem dodajajo, da ničnost pogodbe ugotavlja sodišče v vsakem primeru posebej na podlagi tožbe potrošnika za ugotovitev ničnosti.

V primeru, da sodišče ugotovi ničnost pogodbe, morda potrošnik takoj vrniti celotni znesek prejetega posojila, ni pa mu treba plačati obresti. 

barbara.erzen@zurnal24.si

Ste imeli podobno izkušnjo s potrošnikim posojilom? Oglasite se nam in opozorite druge!

Komentarjev 21
  • Bond007 08:44 27.april 2019.

    Vsi ki ste bili obrani s strani teh se morate sam javit na najblizji policiji zoper njih je postopek in price so dobrodosle

  • miki_oti_gagi 18:04 11.oktober 2018.

    Mediafin deluje sedaj na isti lokaciji pod bnls 16 spremenila je samo ime obresti pa so še vedno oderuške, prav tako za eno posojilo sklene več pogodb pod isti način dela tudi bonafin

  • miki_oti_gagi 18:03 11.oktober 2018.

    Mediafin zdaj deluje na isti lokaciji pod bnls 16