Tudi med kampanjo na poslanski plači

Foto: Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Foto: Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Državni zbor kandidatom za predsednike ne bo gledal pod prste.
Oglej si celoten članek

Foto: Saša Despot Anže Logar "Za dneve, ko ne bo mogel opravljati poslanske funkcije, bo koristil dopust, drugače bo kombiniral poslansko delo in srečevanje z ljudmi na terenu," na vprašanje, kako bo v času kampanje opravljal funkcijo poslanca, odgovarjajo v štabu predsedniškega kandidata Anžeta Logarja.

Strankarske funkcije prevzeli podpredsedniki

Logar, ki se je odločil, da bo kandidiral na predsedniških volitvah pred letom dni, torej, ko je bil še zunanji minister, pa je v intervjuju za Žurnal24 povedal, da v času kampanje ne bo opravljal funkcije predsednika sveta stranke in predsednika ljubljanskega odbora SDS. Te funkcije zdaj opravljajo podpredsedniki. 

Kordiš: Vse poslanske zadolžitve bom v kampanji opravljal

Foto: Državni zbor/Sušnik Matija Miha Kordiš Sandra Gazinkovski Da v času kampanje ne bo jemal dopusta, je odgovoril predsedniški kandidat Levice, Miha Kordiš.
"Delo v Državnem zboru bo v največji možni meri usklajeno s predsedniško kampanjo. Vse bistvene zadolžitve, ki jih kot poslanec imam, bom kljub kampanji opravljal," pravi Kordiš, ki je tudi predsednik odbora Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. 

Cigler Kralj: Razbremenjen funkcije vodje poslanske skupine

"V času volilne kampanje bo Janez Cigler Kralj svoje poslanske obveznosti opravljal nemoteno in brez omejitev, funkcije vodje poslanske skupine pa ga je začasno razbremenil Jožef Horvat, ki začasno prevzema vodenje poslancev NSi," pojasnjujejo v štabu predsedniškega kandidata Janeza Ciglerja Kralja. 

V državnem zboru medtem pojasnjujejo, da funkcije poslanca med kampanjo ni mogoče zamrzniti, kot velja tudi za čas bolezni ali nosečnosti. 

Brglez: Funcije evropskega poslanca ne more zamrzniti, niti jemati dopusta

Foto: Profimedia Milan Brglez "Povprašal sem pri pristojnih v EP in so mi sporočili, da se funkcije ne da zamrzniti, prav tako ne vzeti dopusta. Pristojnim sem, po navodilu služb EP, poslal pismo, v katerem sem pojasnil svoj položaj," pojasnjuje predsedniški kandidat SD in Gibanja Svoboda, evropski poslanec Milan Brglez.

Ali bo v času kampanje prejel celotno poslansko plačo, Brglez še ne ve. "Nimamo tega podatka, to bomo videli na plačilni listi za oktober," pravi in dodaja, da bo vse sprejete obveznosti, ki jih lahko naredi na daljavo, opravil, novih pa ne bo sprejemal. 

Ugotavljanje neopravičene odsotnosti le izjemoma

Koliko dela bodo poslanci opravili, oziroma, kolikšna bo njihova prisotnost, v državnem zboru ne bodo posebej preverjali.
Poslanec za dneve ugotovljene odsotnosti z dela ni upravičen do povračila stroškov prevoza na delo in z dela. Neupravičene odsotnosti državni zbor, glede na pravilnik, preverja le v izjemnih primerih. "Pristojna služba Državnega zbora neopravičene odsotnosti ugotavlja le, če pride do prekinitve seje ob tretjem ugotavljanju navzočnosti zaradi nesklepčnosti. To se odvija po Pravilniku za ugotavljanje neopravičene odsotnosti poslancev s seje Državnega zbora oziroma delovnega telesa," pojasnjujejo v državnem zboru.   

Neopravičene odsotnosti v osmih letih ugotavljali trikrat

V mandatnem obdobju 2018–2022 je služba državnega zbora neupravičeno odsotnost poslancev ugotavljala ekrat in sicer na 85. izredni seja Državnega zbora 26. 10. 2021, ko je bilo neopravičeno odsotnih 60 poslank in poslancev. V mandatu 2014–2018, so neupravičeno odsotnost ugotavljali dvakrat, na seji 15.11. 2016, ko je bilo neopravičeno odsotnih 38 poslank in poslancev in na 29. seji 26. 4. 2017, ko so bili neopravičeno odsotni štirje poslanci in poslanke.



 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 15:12 3. Oktober 2022.

    Priviligiranci! Še prostovoljni gasilci in gorski reševalci morajo marsikdaj svoj dopust dati za reševanje, za politične veljake pač veljajo druga …

  • 15:00 3. Oktober 2022.

    Primerjate dva nesrečnika s 5.000,00 EUR z gospodom, ki se gre socialista in pravi da je legalist, ki dobiva 20.000,00 …

  • 09:39 3. Oktober 2022.

    Kako bo izstopil iz sds oz zamrznil clanstvo? Pol mora izstopiti iz sds posllnske skupine. Kako no predsednik vseh, ce …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.